fredag 12 oktober 2018

Saving the world, en förpackning åt gången

Jag såg för några dagar sen att Carro redan nämnt om vårt nya sopsorteringssystem! (ännu en sån sak som man som ung inte trodde att man skulle vara stolt över i framtiden heheh) 

Jag har alltid varit ganska okej med att sopsortera i hemmet, men eftersom han jag bor med inte brytt sig nämnvärt så har det blivit ganska dåligt gjort i våra gemensamma hem. Glas och metall har vi alltid satt på skilda ställen och även reklam har vi alltid fört till insamlingspunkt, men resten av hushållsavfallet har farit ganska i samma. 

Tills för typ en månad sen då jag tänkte att - nämen för fan, nu får vi skärpa oss - vuxna människor, hur jävla svårt ska de va!? Men för att vi skulle orka med och det skulle funka långsiktigt så visste jag ju att det skulle behöva gå behändigt och lätt att göra i vardagen, så jag köpte nya kärl från jysk och nu sorterar vi som aldrig förr!


Som sagt, glas och metall skillt (kom ihåg att ta locken av t.ex. pilttiburkarna, de är ju av metall), och så kartong som vi nog förr också fört till insamling, men mest bara om det är nå stora lådor som vi köpt hem nåt i. Nu sätter vi istället det mesta av kartong dit, så som t.ex. mjölkförpackningar och andra förpackningar. Reklam och sånt samlar vi också skillt i papperspåsar som man t.ex. får hem mat från KorvGörans i (another good reason for eating grillmat).


Den största förändringen är nog dock att vi samlar plast skillt. Plastförpackningar får man egentligen nog också sätta i energiavfallspåsen men jag tänkte att why not va lite extrabra världsräddare och sortera skillt när vi nu en gång är igång med sorteringen. Plasten för vi sen till en container i bortre ändan av Citymarkets parkering ca en gång i veckan (brukar spara dem i garaget tills jag hinner föra dit dem, förpackningarna ska ju vara rena så de luktar ju inte)


Och så sorterar vi förstås bioavfall skillt, nu har man ju dessutom ett helt eget kärl på gården för det! Energiavfallspåsen blir ju också betydligt mer sällan full då det ju mest bara är typ hushållspapper och blöjor som åker dit numera. Och man har verkligen fått upp ögonen för hur mycket plastprodukter och omslag man använder dagligen! Huhhu alltså, inte undra på att haven och naturen är nedskräpade.

Här finns tydligt mer info att läsa om hur du sorterar och vad som ska vart.

2 kommentarer:

  1. Oj tack för inspirationen! Vi sorterar annars men glas och metall hamnar ti förrådet så tills nån orkar för de ligger de under vasken å skräpar. Bord fixa lika fint som du! Sen har vi en skild plastroskis här ut vi garagen men har liksom int fattat hur man ska sortera allt från vita påsen skilt 😅 nu tror ja de gick hem 😄

    SvaraRadera
    Svar
    1. jaa ja har sett att vissa radhus och höghusområden har egna kärl för plast! De sku ju va dröömin så man int sku behöv för de så långt :D Vi har nära till en såndär glas o metall-ekopunkt men di sku no mer än gärna få laga ett plastkärl dit å så vi int sku behöv fara ti andra sidan stan.. :)

      Radera