tisdag 20 mars 2018

Babyproduktionen avslutad

Nu blir Noel snart ett år, tänk det! Dehär småbarnsåren går verkligen overkligt fort även om det känns som att tiden sniglar sig fram när man sitter där på sängkanten kl 3:30 medan man försöker skumpa en vaket blinkande baby till sömns igen i famnen.

Vi tänker nu att babyproduktionen är avslutad i detta hushåll, vi hade tänkt redan tidigare att två barn känns lagom för oss och jag känner dessutom att jag inte litar på min kropp tillräckligt för att låta den bära fler barn. Blev nog rejält traumatiserad av hur graviditeten med Noel slutade kan jag konstatera såhär efter att upplevelsen har fått smälta ett år..


Jag känner också på nåt vis en lättnad över att ha hela dethär kapitlet med graviditet och spädistid över, faktiskt. Jag kommer säkert bli lite babysjuk igen, speciellt när vänner och bekanta får smått, men jag känner mig ändå riktigt tillfreds och färdig med den delen, åtminståne känns det så just nu.

Skulle det mot förmodan uppstå en oplanerad graviditet så skulle jag inte ens tänka tanken på att ta bort det, men för att det inte ska hända så har vi börjat tänka på preventivmedel, nu när jag fått mensen tillbaka (den hölls ändå borta hela 9mån efter förlossningen - win på det!).

Jag åt under tonåren p-piller under flera år och tyckte det funkade bra då, men jag vet med mig själv att jag inte skulle komma ihåg att ta ett piller varje dag nu med allt annat man har att stå i och komma ihåg, så det känns som att nåt mer långverkande som man inte behöver bry sig i desto mer skulle vara ett bättre alternativ. Dock blir man ju lite skrämd av alla skräckhistorier man hört om kvinnor som blött i flera månader i streck eller där spiralen typ växt in i kroppen och behövts opereras ut..!

Det är ändå hormonspiral (alla ba "huuuuuuj hormooooner" *gör korstecken för att avvisa djävulen* men jaja) som jag nu då funderat mest på att sätta in då man ju då inte ska behöva tänka på det på 3-5år (dröömin), men tänkte att jag gärna hör lite erfarenheter om det är nån av er som haft en sån!? 


 • Har den funkat bra, har mensen försvunnit helt eller hållits normal? 
 • Har ni märkt av biverkningar?
 • Jag har läst på flera ställen att man kan sätta in en sån fast man ammar, men på efterkontrollen har jag för mig att läkaren sa att man behöver vänta tills man slutat amma? Nån som har på klart hur det ligger till med det?

18 kommentarer:

 1. Man kan sätta in den fast man ammar! Jag hade min i två år, tyckte om att mensen försvann typ helt efter några månader, speciellt med träningen var det super! Tyckte däremot att den nog tog lite ner på mitt humör, jag kunde vakna på morgon och känna mig nere...eller likgiltig till allt. Och det försvann nog när jag tog ut den. Men många av mina vänner har inte upplevt det. Kan hända jag bara inbillade mig oxå. Har ingen aning om hur jag ska göra nu denna gång när jag fött babyn😬

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja träning me mens suger nog 😒 tycker menskoppen int hålls in riktigt ordentligt heller om man squattar tungt o int e helt fokuserad på bäckenbotten.. 😫

   Radera
 2. Hej ! Jag satte in min hormonspiral 3 månader efter förlossningen , helammade då och helammar ännu ( sonen är nu 8 månader ) så läkaren här sa inget om att amningen var ett problem. Blödde lite till och från i 3-4 månader , men så små mängder. Är jättenöjd med spiralen 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, va skönt att höra att du e nöjd me den! 😊

   Radera
 3. Satte in min första hormonspiral 2003 och är nu in på min tredje och är så nöjd med den. Första åren hade jag nog mens, men blödde sparsamt i 2 dagar, behövde bara använda trosskydd. Så nu har jag inte haft mens på 10 år o det är så skönt. Några biverkningar har jag inte känt av. Så jag kan nog rekommendera spiralen men man vet ju inte hur andra reagerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj 10 år mensfri, hoppas de blir lika för mig, låter ju underbart! 😃 Har bokat tid nu för att sätta in en så får se hur de funkar på mig. 👍

   Radera
 4. Vad jag förstått ska det inte vara andra problem med att ha hormonsporal vid amning än det att för VISSA kan mjölkproduktionen minska 🤔

  Känner mig också färdig nu efter tre barn, varav tredje var en rejält jobbig graviditet med många extra koller och mycket oro pga babyns ena njure och cysta. Nu visar det sig också att den njuren inte fungerar alls. Har också så här i efterhand insett hur mycket det tog på psyket egentligen, nu då man mår bättre. Att jag då verkligen borde pratat med någon professionell om allt det hela. Istället blev det en fasad uppsatt om att man nog var stark och tog sig igenom det hela bra.

  Babykläderna säljs bort och har själv funderat på sterilisering, för endera mig eller gubben. Men det känns ändå så definitivt. Svårt det här med preventivmedel 😏

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej! Janå vi ammar ju inte jättemycket mer heller, mest på natten men fast de skulle sina så gör det inte så mycket heller känns de som!
   Ja, jag prata en gång med en psykolog på sjukhuset o grät ju igenom hela de mötet typ, de blev bokat att nån sen skulle koma hem till oss som ja skulle få prata med men då folk var på semester osv här i stan under sommaren när vi kom hem så lämna de o ja känd också att de int va så "akut" så de fick vara, men skulle nog säkert ha varit nyttigt ändå!
   Jag har också sålt bort t.ex sitter o babyskydd (=skönt me mer utrymme i skåpen) men de minsta kläderna har jag inte hjärta att sälja än, och jag ska nog spara några att ha som minne också. Noel använder ju bara 68 än så de e int jättemycke att sälja än heller heheh..
   Sterilisering har nog tanken också nuddat vid men tror nog det får vänta ~10år ännu tills man är helt 110% säker på att man e färdig. :)

   Radera
 5. Funderat på p-stav? Smidigt, håller 3-5 år beroende på märke och mensen försvinner ofta helt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag blev helt galen av p-stav. Fick otroligt humör. Men alla e ju olika :)

   Radera
 6. Jag är inne på min andra hormonspiral. Har ingen mens alls egentligen. Nå nån dag kan ja ha lite klott,oftast bara 1 dag. Inga biverkningar alls. Bästa jag någonsin skaffat! Gör lite ont att sätta dit,och ta bort,men helt klart värt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men oj va skönt me så lite/kort mens ändå! Hoppas den funkar lika bra för mig. :)

   Radera
 7. Hadd hormonspiral 2 år. Innan den hade jag riklig mens och galen mensvärk, men efter några månader hade jag knappt nån mens alls (typ 1.5 dagar) å nästan ingen värk, jag klarade mig annars symptom fri. Mindre PMS hade jag tack vare stabilare hormonbalans. Spiralen är ju ett lokalt preventivmedel som både gör livmodern till en otrevlig miljö och hormonerna far inte ut i kroppen på samma sätt som när man har p -stav eller tar tex p-piller. Flera vänner skaffade också spiral efter mig och ingen haft problem (annat än att trådarna har klippts av för de har lämnat lite för långa) några har mens, nånga int, en kompis hade mellan blödningar ganska länge innan mensen försvann helt. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ha ju alltid å haft otrolig mensvärk så att ja spyr o har mig 1-2 dagar, efter första graviditeten var det först helt överkomligt men blev värre o värre varje månad igen.. Ja tänker ju å att p-piller och p-stav hormonerna mer far ut i hela kroppen o kanske påverkar mer då..? Nåja, får hoppas den funkar bra i min kropp annars är de väl bara att ta ut den igen. :)

   Radera
 8. Jag har haft min spiral i ett år. Är lite kluven vad jag tycker egentligen. Första månaden fick jac katastrofala hurmon-pms-anfall en viss tid på månaden.. det var jättejobbigt. Jag blev irriterad av minsta lilla och bara grät och hade ångest. Jag har alltid sett mej själv som en psykiskt stabil person men då var jag verkligen inte det! Vissa dagar klarade jag inte av att ta hand om mina barn. Vi börja följa med vilka dagar på månaden det var och var förberedda på då det sku komma. Då fif jag endera bort hemifrån eller så hade vi gäster så jag knte skulle kunna få utbrott! Själv med barnen de dagarna funka inte alls. Men detta var kanske 4-5månader så blev det mindre och mindre.. nu har jag nog pms x tusen men man kan leva med det.. dock ingen mensvärk alls så det är skönt. Mens hade jag inte i början men nu har jag som vanligt. Jag är kluven. Fundera ett tag ta bort den då den uppenbart påverkar mitt humör MEN vill verkligen INTE bli gravid nu! Är inte redo, skulle inte orka. Som preventivmetod är det ju jättebra för den är ju bara där och känns int alls! Jag börja också läsa en massa skräckhistorier om hormonspiral.. då det var som värst.. men nu är det väl ok tror jag.. int vet jag ju heller hur min pms sku va utan spiral!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, jaa de finns ju både för o nackdelar me den för dej då.. :/ Nästan lite skrämmande att de funkar så olika för olika personer! Känns lite som lotteri hu de blir för en själv heheh..

   Radera
 9. Lag in hormonspiral Mirena ifjol i februari, trodde hårt på att kroppen efter ngr månader skulle vänja sig men i juli fick jag nog å plockade ut den, efter att ha svimmat otaliga gånger av enormt smärtsamma krystvärkar, humöret var värsta berg å dalbana men värst av allt var att jag blödde hela tiden (till 2 dgr efter uttag) å de gjorde så ont att ha sex att vi hamnade ha ofrivillig återhållsamhet.
  Dessa biverkningar e int alls ovanliga fick ja höra när jag plockade ut den men eftersom de sällan rapporteras kmr de int upp i statistiken :(
  Efter uttag fick jag oxå rådet att man kan testa p-ring i ngr månader innan för att testa om man tål hormonet, hade ju varit bra att få det rådet innan man satsar hundratals euro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj jestas! Tänkte nog att de lät overkligt bra när de mest bara kom in positiva upplevelser av spiralanvändare, då man nog ändå hört om flera som de int passat för! Men ja, jag ska prova åtminståne o ja lär väl märk ifall de passar eller int åt min kropp.. :)

   Radera