lördag 27 januari 2018

We've got a bed situation

För tillfället har vi 6 (7 om man drar ut gästsängen där Sami sover) sovplatser i detta 100 kvadratmeter lilla hus, vilket känns lite överdriver för en 4 personers familj som typ aldrig har nattgäster ens heller. Olivers säng har stått oanvänd flera månader redan och jag har redan köpt en växasäng som är tänkt åt Noel sen, men för en tid sen kom vi (jag) på en ny plan som jag funderar på att genomföra, och tänkte dela med mig här ifall nån har några nyttiga tips och ideér om det (så kanske jag inte ändrar mig igen om ett par månader heheh)!

För tillfället sover jag, Oliver och Noel i Samis och mitt sovrum. Jag och Oliver i vår 160cm säng och Noel i spjälsängen bredvid. Sami sover i gästrummet och där finns även lilla växasängen där Oliver börjar natten ibland, och så finns ju Olivers egentliga säng i hans rum. Själva situationen om vem som sover var tycker vi funkar bra för tillfället, så det har vi inte bråttom med att ändra, men då vi har så små sovrum så skulle vi gärna göra det mesta av utrymmena, och sängar är ju faktiskt möbler som tar väldigt mycket plats..

Nu har jag ju då tänkt att det skulle va mest praktiskt att pojkarna skulle sova i en högsäng sen, då skulle vi inte behöva ha nån säng alls i "lekrummet", utan ett skillt rum med bara högsängen och böcker.

Men hur går det, ni som har så? Väcker barnen varandra eller sover de kanske tryggare då de vet att de inte är ensam i rummet? Och från vilken ålder vågar man låta barnet sova uppe i en högsäng?

Det känns inte aktuellt att låta Oliver sova där uppe än då han är så liten och jag är rädd att han skulle falla om han försöker komma ner själv på natten, men vi har funderat på att sälja Olivers säng, samt gästsängen och köpa en högsäng istället, så skulle Sami sova där i nedresängen tills Oliver är redo för egen säng igen och Sami kan flytta tillbaka i vårt rum. Lilla växasängen tar så lite rum så den skulle vi ändå kunna spara ifall Oliver hellre sover i den en tid.

Sängen i Olivers rum som bara står och tar upp plats..


Sängarna i gästrummet. Lilla växasängen och en utdragbar gästsäng där Sami sover för tillfället. Dehär skulle isåfall bytas ut mot en högsäng.


Lekrummet skulle då få bli ett rum fyllt av färg och leksaker, och sovrummet skulle få bli ett rum med neutralare färger, en massa böcker (vill ha tavellister som bokhylla på en hel mindre vägg där en byrå nu står) och ett ställe där man lugnar ner sig och sover. Vad tror ni?

12 kommentarer:

 1. Vi har ett sovrum och ett lekrum åt barnen och det funkar bra! Än har de ingen högsäng utan 2 åringen spjälsäng och 4 åringen en juniorsäng. Men senast då trean kommer måste de få en högsäng.
  De somnar i sovrummet där vi har sängar, böcker och en byrå med kläder. Där sover de sen största delen av natten, men vi vaknar nog alla i vår dubbelsäng sen på morgonen. (Det barn som kommer dit sist får ligga med huvudet i fotändan.) Sen leker de nog mest nere i vardagsrummet, men det är ju annorlunda då vi har två våningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja lekrummet är vägg i vägg med vardagsrummet här, så vi försöker hålla de mesta leksakerna där men såklart sprids de till viss del runt i huset ändå.. :D

   Radera
 2. Vi körde högsäng ett tag åt kidsen och det fungerade relativt bra. Kvällarna kunde vara knepiga när de skulle somna men positivt att de hade trygghet av varandra. Sonen var tre (skulle strax fylla 4) när han började sova högst upp i högsängen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja minns de också från när jag delade rum med syrran när vi var små att det blev ju nog en del tjatter från kvällen, men ändå en trygghet att inte va helt ensam.. :)

   Radera
 3. Här delar barnen rum redan. Pojken e 2.5 år o flickan 9 månader. Går bra ännu, kan bli värre när de blir större o "ässar opp" varar 😂

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja de ha ja nog också tänkt på att hur de ska gå.. men det ena sovrummet (som då sku bli bådas sovrum) är så pikulitet så känns så orättvist att den ena sku få stort o den andra helt litet var man knappt ryms o leka alls :/

   Radera
 4. Då barnen var 2,5 o 4 så gick det inte mera för barnen o somna i samma rum (dock ej högsäng). Så ena fick somna i vår säng för att sedan bli flyttad till egen säng eller sova vidare då far i huset sov på soffan. Vid 3 år o 4,5 så fick de egna rum i nytt hus och då funkade det hur bra som helst och de trivs med egna rum. Spec nyblivna 5 åringen tycker om att få vara ensam ibland med sitt lego :) barnen är väldigt kärleksfulla mot varandra och står varandra nära, men att sova i samma rum funkar bara inte för dem. Om det inte är i mammas o pappas säng förståss 😏😅 det är så olika på barn hur det funkar å sova i samma rum 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja nattningen kan ju nog bli svår sen kan jag tänka mig.. funkar säkert bättre för vissa o sämre för andra att sova i samma rum. :) Vi tittar ju nog runt efter nytt större hus och då är ett krav större sovrum, just nu är 2/3 helt supersmå så det ryms knappt nåt mer än säng dit. :(

   Radera
 5. Våra två första har sovit ilag i högsäng sedan lillasyster fyllde ett år,då va storasyster 2,5år. De är nu 9&8 kombon funkar hur bra som helst. De delar rummet annars också. Lillebror sov till en början med dem också 1,4,5 åringar) vi ar muurames högsäng som har en tredje säng undertill som idrog uttill natten då de alla tre sov i samma rum. Nu har lillebror, som är tre nu, eget rm med egen säng som år att bädda ut vid behov o sängen under högsängen används då kompisar sover över osv. Superbra lösning tycker vi.
  Vill man inte ha en högsäng som tar mycket plats(inte golvyta men som annars är robust i litet rum) så kan man ju köpa en säng där det finns en säng under att dra ut. Ikea har tex sådan. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra att det funkar så bra för er, det ger hopp! 😉 Väldigt smart lösning med säng att dra ut, har inte ens tänkt på att det finns högsängar som har så! Tack för tipset! 😊

   Radera
 6. Vi hade våningssäng tidigare åt vår 8- och 6-åring, men skruvade bort den före jul. Dom gillade nog att sova där och mysig var den nog, men den tog så mycket plats (undersängen var bredare än översängen) och med mina 154 cm tyckte jag INTE om att bädda den ; ) Förvisso har vi ganska låg rumshöjd i barnens sovrum, så det kan ju vara en bidragande orsak till att det dessutom var väldigt varmt att sova i undersängen! Funderade nog då lillebror alltid sov utan täcke tills jag sov där själv en natt och konstaterade hur varmt det var : D

  SvaraRadera
 7. Oj nej, ska ni sälja den fina gamla sängen?😯 Men jag förstår dilemmat med små sovrum, våra sovrum är också pyttesmå och det är något jag inte alls gillar. Finns inte ens några klädskåp i sovrummen i den nyare delen av huset så vi har våra kläder i ett annat rum i andra ändan av huset... 🤐

  SvaraRadera