måndag 30 oktober 2017

Vardagen med två

Det var flera av er som ville veta hur jag upplever att ha två barn istället för ett, så här kommer det!

Ett barn är piece of cake och varmt kaffe. Två barn är ingen piece of cake alls för det hinner man inte med och kaffet hinner man kanske dricka efter att man värmt upp det två gånger i micron.

Heh, nämen lite mer att sysselsätta sig med kan man ju nog konstatera att man fått!
Förr tyckte jag t.ex. att det hann bli oliiidligt tråkigt när vi steg upp kl 6, innan klockan var 9 och man kunde börja åka iväg o leka med kompisar.. Det problemet är nu löst då klockan ofta plötsligt är halv 10 när vi just har kommit ur pyjamisarna, fastän vi stiger upp samma tid.

Mellan blöjbyten (har i alla tider sagt att jag absolut inte ska ha två blöjbarn på samma gång.. that went well..), amningar, matlagningar och när man ska hålla koll så storebror inte mosar lillebror när han ska mysa (eller krypa över honom.....) så hinner man faktiskt inte så mycket annat.

Men ändå måste jag säga att det är enklare än jag vad hade förberett mig på!

Oftast går det riktigt bra med pojkarna men emellanåt testar nog Oliver gränserna för vad han kan göra mot lillebror utan att man säger till ordentligt, eller så är han bara oförsiktig när han rojsar omkring så man får nog hålla ganska bra koll. Oliver har dock aldrig varit avundsjuk när jag ammar eller nåt sånt, och är nog oftast förstående för att jag kan behöva ha Noel mycket i famnen och sånt, så det är skönt!


På sömnkontot ligger jag nästan oförskämt bra till känns det som. Noel somnar i vagnen mellan 18:30-20 och Oliver somnar i sin säng runt 20-20:30 (90% av kvällarna är det Sami som nattar honom), och nångång mitt i natten kommer han sen tassande till vår säng där jag och Noel sover. Noel ammar typ 3-5 gånger per natt (han sover i vagnen tills första amningen) men somnar alltid om direkt, ytterst sällan hinner han alls börja gråta. Vi stiger som sagt upp ganska tidigt på mornarna men jag känner nog ändå att jag är rätt så utvilad. Sov sällan oavbrutna nätter när vi bara hade Olli heller så från det är det inte så stor skillnad.

Jag har inga strikta rutiner med Noels sovtider på dagen men oftast sover han kanske 4-5st ca halvtimmeslurar. Oliver sover en ca 1-1½ timmes vila från typ 13-tiden men det är nog ganska på slutrakan med det känns det som.. Ganska sällan sover de samtidigt men Noel trivs ofta ganska bra på golvet under babygymmet så man får ändå andas ut lite när Oliver sover.

Att komma oss ut genom dörren när vi ska nånstans är kanske en av de största förändringarna just nu.. Oliver har en period när han springer undan när man ska sätta på ytterkläderna fast vi ska nånstans dit han vill (vilket retar gallfeber på modern..) och Noel börjar skrika om vi inte går ut direkt han är påklädd och nerpackad i bilstolen. Det tar ofta lätt 45min från att vi försöker börja ställa oss iväg tills vi är ut genom dörren, och sen får jag ännu springa in tillbaka två varv då jag glömt nåt.

Förr var det ju också betydligt lättare att få vara ensam hemma en stund emellanåt. När Sami och Oliver for nånstans så var man själv. Nu är det liksom ändå ett barn hemma fast Sami och Olli far nånstans. Men tänker att det blir annorlunda sen när Noel är större, inte for Sami själv nånstans med Oliver när han var bebis heller.

Rutinerna överlag tycker jag har fortsatt ganska som förut, fast det har blivit lite mer intensivt med två att ta hand om och se efter. När man nu ser tillbaka hur det var med bara ett barn, och speciellt en bebis som sov flera gånger per dag, så kan man nog konstatera att man(jag) hade det enkelt! Kan bara föreställa mig hur det är med 3 eller 4 barn! *får rysningar* heheh

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar