tisdag 31 oktober 2017

Noels halvårskontroll

Halvårsbesiktningen gick bra och efteråt sov han gott så jag t.o.m. hade ro att traska genom KodinTerra ett varv och sörpla in julstämning med allt pynt som plötsligt dykt upp!


Fysioterapeuten konstaterade att han kunde det han "behöver" kunna när man räknar honom som 4 månaders bebis. Han har hittat sina händer och för dem till munnen, samt kan greppa saker och sätta dem i munnen. Han ler, skrattar och "pratar" han en massa. Han kände dock inte för att demonstrera just nåt av det då han var på ganska "nejgo ja bryr me om te na"-humör åt tanten och låg mest bara platt som en avdomnad fisk, heheh. Hon sa också att det är bra att vi är på fysioterapi en gång i veckan och det ska vi fortsätta med.

Läkaren kollade igenom honom och allt verkade bra. Han hade ganska stort navelbråck när han var mindre men det har dragit sig tillbaka riktigt fint. Hon satte dock in remiss till ögonspecialist för att vi ska få fara på ögonkontroll, och det kommer även komma tid till hjärnultra igen då hon tyckte att huvudet växt så mycket, men det kan också bara bero på att det är olika mäniskor som tagit måttet och det kan slänga lite pg.a. det. Man borde ännu kunna se det som behövs kollas genom fontanellen med ultra men om den har farit ihop för mycket redan så blir det kanske magnetröntgen igen istället sen, bara för att utesluta att det är pg.a. nåt där.

Hb har hållits riktigt bra så vi får sluta med järndropparna nu när han blir 6 månader - Jeeess!!! Hatar dedär jäkla dropparna som förstör alla kläder om det ens råkar komma en mikrodroppe på dem. 
D-vitamin var nu för högt så vi får trappa ner dosen från 12 till 6 droppar per dygn. Hon sa att det beror på att tarmarna har börjat funka så bra och tar upp vitaminerna så mycket bättre än tidigare så nu behövs det inte lika mycket mer för att kroppen ska ta upp det han behöver.

Blir en hel del spring med honom nu igen då när det är fysio en gång i veckan, vanlig rådgivning, ögonkontroll, hjärnultra, blodprov om tre veckor igen (för att se så dvita har sjunkt) och kontroll i Kkla igen runt jul.

Hade tänkt prata med socialskötaren idag om att ansöka om dedär vammaistuki (handikappbidrag?) som man kan få när det är en massa extra med barnet som de har sagt tidigare att vi borde va berättigade till, men kom på det först när jag körde hem. Nån annan som får det som vet hur man riktigt ska gå till väga för att söka det?

4 kommentarer:

 1. För att få vammaistuki behöver du ett läkarutlåtande av en läkare som känner till Noel bra och som rekommenderar det. Sen söker du efter den rätta blanketten på FPA:s hemsida och lämnar in ansökan tillsammans med läkarutlåtandet. Socialsköterskan kan säkert hjälpa till att fylla i ansökan om du tycker det är svårt. Viktigt att det framkommer all extra tid och kostnader som uppstår i samband med alla kontroller. Jonna

  SvaraRadera
 2. Alltså ni gåt i exakt samma prematurspår som oss. Samma som kommenterat tidigare. Vår prematurgosse har ännu lite för stort huvud eller egentligen panna. Men det är typiskt prematurer. Men vi var också via järnultra med vår prematur för att utedluta att det var nåt annat vilket det inte var.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får hoppas de int är nå annat med Noel heller! :)

   Radera