onsdag 19 juli 2017

Fast föda för prematurer

Nåt jag inte riktigt kommer underfund med, som jag frågat om både vid rådgivningen och vid läkarbesök men inte riktigt fått nåt ordentligt svar på, är hur det kommer sig att det här i landet verkar vara så viktigt att man börjar ge fast föda åt prematurer redan vid 3 månader (dvs ännu tidigare än åt fullgångna bebisar), då de flesta i Sverige verkar få rekommendationen att helamma fram till 6 månader!?


Han väger ju liksom bara 3,3kg än, håller inte huvudet stadigt alls än och sväljer knappt ens D-vitaminen som han får på sked, men ändå ska man börja truga puréer i honom om 2 veckor? Känns inte alls bra tycker jag och man kan ju bara tänka sig hur magen kommer reagera.. 

Jag har frågat om detta i en svensk prematurgrupp jag är med i på facebook och där tycker ju de flesta att det låter helt sjukt att vi ska börja så tidigt, och jag vill ju också gärna helamma en tid till nu när vi fått det att funka så bra, men samtidigt vill jag ju heller inte gå emot rekommendationerna om det nu faktiskt är så viktigt som de får det att låta som.. 


När har ni andra med prematurer börjat introducera fast föda?

16 kommentarer:

 1. Jag tycker det låter sjukt att börja från 3mån när han motsvarar nyfödd i vikt o. utveckling :o
  Vår baby föddes ifjol i vecka 34. Vi började strax före 6 månader. Säkert stor skillnad på huur tidigt de föds också men.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det tycker jag också! Att introducera fast föda runt 6 månader vore jag betydligt mer bekväm med!

   Radera
 2. Jag har nu inte haft en prematur baby, men tre barn.. och om det är nåt jag lärt mig som mamma är det att lita på SIG själv! Växer babyn. Då kan man antagligen strunta i detta! Det låter ju totalt absurt! Tvärtom sku man ju tro att man låter den lilla vänja sig, lite varsammare, lite långsammare med allt.
  Annars också tycker jag att det är så himla bråttom med allt nuförtiden.
  Känner du att amningen funkar och den lilla växer. Då samlar du lite mod och står på dig! För ingen annan gör det för er. ❤️
  Fast föda är ingen mirakelkur. Tvärtom. Din mjölk är det!

  SvaraRadera
 3. Har en liten som föddes 31+6. Vi fick välja när vi introducerade smakportioner men senast vid 6 mån sa de från rdg. Gick sen bra när vi började vid 5,5 mån men skulle aldrig velat börja tidigare! Hon var ju bara knappa över 3 kg vid 3 månader.. Bor i södra Finland. Kram

  SvaraRadera
 4. Med min grabb borjade vi int med fast foda forran han var narmare 8 manader/5 manader korrigerad alder. Det var mkt press att borja tidigare, men jag kande bara att nej han ar int redo sa jag vantade helt enkelt tills han visade tydliga tecken pa han var redo och det gick hur bra som helst. Ar sa glad att jag lyssnade pa min egen magkansla! :)

  SvaraRadera
 5. Låter ju helt sjukt det där. Jag skulle då INTE börja ge fastföda ännu om int vårdarna har några stadiga argument till det. Lycka till hur du än gör! 😊

  SvaraRadera
 6. Vår kille växte dåligt och behövde fast föda redan vid tre månader. Han var -3 på kurvan hela tiden och efter vi började med fast föda kom han nästan upp till -1. Jag hade gott om mjölk och ammade tills han var 14 månader men han verkade behöva det extra ändå. Det är förstås olika för alla men för oss var det bra att börja på.

  SvaraRadera
 7. Your sister from the same mister20 juli 2017 08:20

  De ju bara rekommendationer så du behöver int följ dem till punkt o pricka om du int vill. De nu int så stor skillnad på prematurer i sverige o finland så vi absolut sku måst ha dem att äta puré tidigare här. Han klarar ju sig me modersmjölk hu bra som helst, he har du ju bevis för när han går upp i vikt! He ju precis den sammansättningen som han behöver i mjölken, så jag tycker du bra kan skjut upp hede fast föda om he känns så! Du känner ju Noel bäst o vet va som e bäst för honom. :) <3

  SvaraRadera
 8. Jag säger strunta i rekommendationerna! Livsviktigt kan det nu knappast vara, så lita du på dig själv att du känner honom bäst o stå på dig!

  SvaraRadera
 9. Är några år sedan jag hade en prematurbebis. Men dåvarande barnläkaren påpekade alltid att när det kommer till vad som sker i ett barns utveckling etc räkna alltid hennes ålder från när hon borde ha varit född! För inget hos henne kan vara utvecklat fortare bara för att hon föddes i för tidiga veckor.

  Tillräckligt har de att kämpa med när de föds förtidigt, jag skulle inte börja ge fast föda ännu. Och som den dåvarande barnläkaren sa när jag frågade hur mitt barn mår: kära du, jag lärde mig för många år sedan att det är jag som läkare som ska fråga det av mammorna, hur mår ert barn? För mammor har en intuition som slår allt. Följ din magkänsla och lita på den, det är det bästa du kan ge ditt barn.

  SvaraRadera
 10. Jag har haft en prematurbaby, men inte gav jag honom fast föda så tidigt. Lita på eget förnuft, rådgivningen vet nog inte så mycket när det gäller våra små prematurer. Mim prematur fyller 20 år i höst, så nog hinner dom växa o bli stora fast dom får fast föda senare😊

  SvaraRadera
 11. När vi fick vpr flicka för 7 månader sen i Vasa så var rekommendationen att börja vid 4 månader, men jag drog ut på det till 4 1/2 månad efter som jag tyckte att det lät så tidigt. Men jagundrar om det kan vara så att man ska börja med smakportionerna typ då från 4 månader så att man då kommer upp i "riktiga" portioner från då ca 6 månader..?

  SvaraRadera
 12. Lita på magkänslan! Stå på dig och kräv förklaring!

  SvaraRadera
 13. Första smakprovet fast föda för vår v32 prematur när han var lite på 6 månader. Först regelbundet när han var 8 månader.

  SvaraRadera
 14. Vi började först vid 4 månader och ändå så tog det nog säkert två månader innan vi fick in det i rutinerna för nä han var nog inte redo för det fast vi endast flaskmatade :) åt mig sa de iallafall det var för att han skulle växa ikapp storleksmässigt men förstår inte om barnet ändå växer bra varför introducera mat så tidigt :)

  SvaraRadera
 15. Vår dotter som snart blir 2 år, föddes i v 26+0. Jag fick egentligen inte heller nåt rakt svar, men i Uleåborg sa läkaren att de märker bra på babyn vem som följer rekommendationerna och vem som inte. Det är nåt med att hjärnan för att utvecklas normalt behöver alla vitaminer, mineraler och fetter som de annars får genom moderkakan i det skedet av utveckligen. Modersmjölken är ju allra näringsrikaste, men fastfödan behövs utöver det. Tarmarna tyckte annat..

  Jag tyckte det kändes hemskt att börja mata en baby som vid den tiden egentligen inte ens skulle vara född!
  Vi följde rekommendationerna på så sätt att vi började med fast föda vid typ 3,5 månader (dvs vid beräknad tid), men i babyns egen takt.
  Det "drog" ju knappt nåt, så hon fick i sig långtifrån det hon bordat få. Men vuxit har hon gjort bra, fast hon alltid varit liten i maten.
  Vid kanske ett halvt års ålder, tyckte läkaren i Kokkola att eftersom hon vuxit så bra trots den lilla matmängd hon åt, skulle jag fortsätta lita på mig själv och henne. Man måste kanske prova sig fram, man kan inte ändå tvinga en baby att äta. Därför stressade vi inte med mängderna.

  Lycka till! :)

  SvaraRadera