söndag 18 juni 2017

Sladdfritt, amning och preventivmedel

Imorgon ska Sami och jag sova över på sjukhuset och ta hand om Noel själva, men med tryggheten att ha en sköterska bara ett knapptryck bort. Alla familjerum är fulla så vi får vara i ett rum på barnavdelningen som är fast i, och då det var flera lediga rum där så fick jag rummet redan idag att vara i under dagen. 
Noel väger nu 1955g, är 42cm och har varit så stabil så de tyckte att vi klarar oss nog utan monitor idag, och vips hade man en helt sladdfri bebis med sig! Spännande men får försöka lita på honom att han minns att andas utan att man stirrar på honom varje minut.. Imorgon blir det dock inköp av andningslarm så jag kan sova lugnt på natten här hemma sen åtminståne.

Eftersom att han ätit så duktigt alla mål flera dygn nu, så tog de också bort sonden idag. Han vaknar av sig själv en stund före varje mål och idag har han varit riktigt pigg och vaken en hel del annars också! Jag pratade med personalen idag om dethär med amningen och vad jag tänker, och de sa att jag kan prova amma 10min så kanske han inte hinner bli helt trött och sen ge flaska till om han inte fått i sig ordentligt. Nå, döm om min förvåning när det gick så superbra, han ammade utan att släppa en enda gång på 12min men somnade direkt sen, så jag tänkte att nu kommer jag ju inte få i honom nåt mer med flaskan ändå.. Men no need att ge till nå mer efter det heller då han enligt vågen drack 70ml! Superbra, betydligt mer än han "behöver" och knappt nåt kom upp tillbaka heller! Hoppas det fortsätter på samma bana nu!

Jag tycker att han inte sväljer fel lika lätt när han ammar (dvs aldrig gjort det när han ammat men nästan varannan gång med flaska) och att han överlag tar det mer med ro (pulsen brukar inte stiga lika högt) än när han dricker ur flaska. Efter att han druckit ur flaska brukar han också kunna va lite orolig men efter amning somnar han alltid harmoniskt vid bröstet så det känns på ett vis att det vore skönt för oss båda att få amningen att funka.. nå, bara att se hur det utvecklas.

Idag var Sami, hans mamma Sirkka och hennes Keijo på besök! Sami hade inte sett honom på två veckor nu då han var förkyld förra helgen så han hade hunnit växa en hel del sen sist!

Imorgon är det dags för min efterkontroll och tänkte då också ta upp dethär med hormonspiral som jag funderar på att sätta in både för att vi inte ska ha fler barn och för att jag får såna hemska mensplågor varje månad (har redan fått tillbaka mensen dessutom... jeee..) så att jag spyr. Jag åt p-piller från att jag var typ 16-21 år och de funkade riktigt bra men nu skulle jag aldrig komma ihåg att ta piller varje dag så vill ha nån annan lösning.

Nån som har positiva/negativa erfarenheter av hormonspiral?

14 kommentarer:

 1. Jag gar bara positiva erfarenheter av hormonspiral. Så gott som mensfri i över 5 år. Kan göra ont att sätta dit den, men det är det värt

  SvaraRadera
 2. För mig har hormonspiral funkat bra. Hade ordentligt ont de första dagarna (tips, ta värktablett innan!), men sen har det inte varit nåt problem. Jag har ingen mens alls nästan och då är det snart två år sen jag satte in den. Ev pikulite påverkan på humöret av hormonerna, men spiralen är ju ändå betydligt "mildare" än p-piller. Och gällande humöret är det ju så svårt att säga vad som är vad. Och ingen mensvärk! Så för mig/oss var det en bra lösning och den får nog hänga med ett tag till.

  SvaraRadera
 3. Fundera på p-stav också, väldigt smidigt!

  SvaraRadera
 4. För mig funkar inte hormonspiral något bra trots att jag ätit minipiller med samma verkan. Hade mens i flera månader efter att jag satt in den och nu har jag mens väldigt länge per gång samt otroliga menssmärtor som jag inte haft förr.. Insättningen tog ont för mig men det gick om efter en dag eller två. Lönar ju sig att pröva hur det funkar för dig eftersom det är så olika för alla :) var rädd för att sätta kopparspiral då jag hört att flera fått otroligt mycket mera mens av det men har kompisar med bra erfarenhet av det också.

  SvaraRadera
 5. Hormonspiral kan man tyvärr inte använda när man ammar :/

  SvaraRadera
 6. Det var samma sak för mig som för "M". Blödde i flera månader efter insättningen så jag gav upp till sist och tog ut den. Kunde blöda i en vecka, uppehåll i ett par dagar, blödde i två veckor, uppehåll i en dag och så vidare. Så höll det på hur länge som hellst. Annars så tyckte jag nog att det gick lätt att sätta dit och ta bort. Int så faligt smärtsamt int. Men alltså jag hade nog hormonspiralen trots att jag ammade så det sa int nån nånting om. ???

  SvaraRadera
 7. Man kan ha hormonspiral då man ammar. Satt in en förra veckan och jag helammar. I Vasa vill de vänta tills bebisen är 4mån innan de sätter in spiralen (familjeplaneraren). Går man till "riktig gyn" är det 2 mån som gäller. Tyckte inte insättningen var så farlig men började blöda jättemycket efteråt. Sköra slemmhinnor pga amning, sa dom. Så ladda upp med stora bindor och handduk i bilen... Det avtog dock samma kväll.

  SvaraRadera
 8. Visst kan man väl använda hormonspiral då man ammar. Jag helammar min dotter och blev rekommenderad hormonspiral av läkaren på eftergranskningen.

  Har bara bra erfarenheter. Gjorde inte alls ont att lägga in den. Åt värkmedicin dagen jag la in den sedan klarade jag mig utan. Blödde knappt något alls och har ännu inte fått mens och la in den för två månader sedan.

  SvaraRadera
 9. har också haft hormonsprial. fungerade toppen för mig, lite blödningar den första månaden sen ingen mens på 5 år vilken är underbart 😊

  SvaraRadera
 10. Delar med mig av min erfarenhet som tyvärr inte är så positiv... insättning 2 månader efter förlossning och den gick smärtfritt, men sedan kom besvären. Blödde i princip hela tiden mer eller mindre och kämpade i 3 månader eftersom de sa att det så småningom skulle bli bättre. Hade rejäla humörsvängningar och blev även nedstämd och trött. Borttagningen komplicerades i och med att trådarna hade försvunnit, vilket resulterade i gyn-besök. Blödningarna upphörde och humöret stabiliserades på en vecka. Detta är dock min erfarenhet och har förstått att den för de flesta fungerar bra. Nu vågar jag inte experimentera med hormoner och det är kondom som gäller för tillfället. Det är lätt att vara efterklok, men skulle jag stå inför valet igen, skulle jag vänta tills min egen cykel kommit igång och jag slutat amma.

  SvaraRadera
 11. Har den mindre hormonspiralen som räcker tre år(Jaydess). Upplevde inte att insättningen tog speciellt sjukt, lite som mensvärk/papa prov. Mindre mens, stabilare humör och lite finnar (som för mig är helt ok då jag annars har supertorr hy) är de enda biverkningar jag märkt av. Tycker absolut det är värt att testa!

  SvaraRadera
 12. Jag var också nöjd med hormonspiral, lite blödningar i början men efter det var min mens mycket sparsam. Kom nog varje månad men klarade mig med trosskydd några dagar. Lönar sig att ta ett par värktabletter då man ska sätta in den, annars hade jag inte ont efteråt. Bara trean är född återgår jag till att använda spiral.

  SvaraRadera
 13. Hade Mirena spiralen i lite över 3år. Vart helt utan mens förutom blödningen i början efter insättningen som gick bra. Besvären jag fick blev värre ju längre jag hade den. Humörsvängningar, kort stubin och svamp punktligt varannan månad. Mår mycket bättre utan..

  SvaraRadera
 14. Satte in en Mirena i Januari på gyn malmska. Gick bra, har man fött barn var det pice of cake :) Tog värkmedicin före och efter enligt order. Blödde mycket och oregelbundet i ungefär tre månader sen har det avtagit både längd och mängd. Hade huvudvärk och konstiga finnar oxå i början, det har tack och lov försvunnit. Dom sa man ska ge den 6månader så kroppen hinner vänja sig innan man säger bu eller bä. Så hittills är jag nöjd, hoppas på att bli blödningsfri helt såsmåningom.

  SvaraRadera