tisdag 7 mars 2017

Update om lillchefen

Det är helt otroligt sjukt att vi om bara ca 3 månader (lite mindre t.o.m!) har en 2 åring i huset! Just denhär tiden tycker jag är så otroligt intressant att få vara med om med Oliver, man märker att han lär sig nya saker varje dag och man blir alltid lika förvånad när man märker att han faktiskt förstår vad man säger och förklarar! 

Ibland får man lite stanna upp och fundera; Hur har vi lyckats åstadkomma detta fastän vi knappt har nån aning om vad vi håller på med!?

Nåt annat nytt förutom att han börjat slänga saker på golvet medan han håller ens blick i ett järngrepp och telepatiskt säger typ "skåda på dehär tå, va kan du åt e?" på ett ytterst upproriskt sätt är att det kommer fler och fler ord hela tiden! Så kul att han kunnat börja kommunicera om än på ett lite grottmänniskolikt sätt ännu, mest med grymtanden och ljud, men också med ord äntligen!

De ord han hittills kan som jag nu kommer på sådär from the top of my head är;

Mamma
Pappa
Petti (Pendi)
Ke (kex/bröd)
Dä (där)
Den
Sinne (dit)
Tänne (hit)
Mennä (fara)
Pipi (sjukt)
Mommo
Kicki
Drin (mandarin)
Kippis (skål)
Stå
Sitta
Pippi
Koka
Namnam
Tota (sova)
Tuttu (nappen)
Nee
Kaa (tack)
Beebi (bebis)
Kakka
Kisi

+ en hel massa bil/mopo/snöskoterbrummande, djurläten, verktygsljud och slurpljud (när han vill ha nåt att dricka).

Han förstår både finska och svenska lika bra (S pratar ju bara finska med honom), men man märker att det ännu kommer mer ord på svenska än på finska, ska bli intressant att se hur det utvecklas!

Han har ju sovit i eget rum sen han var 6 månader, och för tillfället nattar vi honom alltid i hans rum men nångång under natten (ibland kl.23, ibland kl.5:30) kommer han tassande till vår säng och sover resten av natten där. Han sover också en gång per dag (1-2h) i vagnen utomhus.

Han älskar allt med motorer och brummar hejvilt för det mesta, förutom när han ylar som en borrmaskin eller gör sågljud. Han går ofta med sina leksaksverktyg i händerna och pekar på pappas riktiga och vill att vi ska ta fram och titta på dem, alternativt dammsugaren, den är också väldigt poppis och är flitigt i användning (kan man dock inte alltid tro när man tittar på vårt golv)
När man lagar mat ska han alltid stå på en stol bredvid och plocka med stekspadar och kryddburkar och han hjälper gärna till med att plocka ur disk- eller tvättmaskinen. 
Bebisar är storfavoriter så tänk vilken tur att vi snart ska få en egen!


Det är helt sjukt hur fort tiden går och jag är så glad och känner mig otroligt lyckligt lottad för att jag får vara med om dethär, att se sitt barn växa upp, lära sig nya saker och utvecklas till en helt egen individ. 

3 kommentarer:

 1. Du får ju int glömma att han säger baby å Guy ;)

  SvaraRadera
 2. Använder oliver tutt? Eller har han slutat med den om han använt? Hur gjorde ni isf? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo han använder nog ännu, viktigast är den när han ska somna men när han råkar hitta dem så går han nog med en i handen o en i munnen på dagen också.. Ännu har vi inte speciellt bråttom med att försöka få bort den heller. :)

   Radera