tisdag 22 november 2016

Gravid 2014 vs. Gravid 2016

Fick en kommentar med en fråga om jag kunde skriva ett inlägg om hur min kropp är nu gentemot hur den var när jag började vänta Oliver, i.o.m träning o sånt, och om jag tror crossfit har/kommer att påverka denhär graviditeten/förlossningen! Och visst kan jag det!

För det första, TACK för inläggstips, mycket lättare att blogga om man har nåt ämne att ta upp, annars blir det bara vanliga "idag har jag gjort dehär, sen har vi gjort dedär, nu ska ja sova gonatt".

Men att jo, kroppen min är nog ganska annorlunda nu mot hur den var hösten 2014.

Träningen går typ knappt att jämföra. Visst tränade jag en hel del då också men då bestod träningen mer av kondition (typ 30min-1h på crosstrainer/löpband) och styrka (pumpa hantlar i 5-10kg's klassen, och typ lite squats med typ 20kg heheh), samt att jag åt betydligt mer kalorisnålt och väldigt oregelbundet.

NU å andra sidan, tränar jag typ 3-4 ggr (har dock bara blivit typ 2ggr/vecka senaste veckorna nu då ja mått dåligt) en timme per gång, betydligt effektivare. Då är det mer fokus på TUNGA lyft, (jag älskar måndagar o tisdagar = styrka o teknik) (60kg squats, 80-100kg marklyft, 50kg clean&jerk osv) och sen mer pulshöjande 10-20 min på slutet. Desstuom ÄTER jag ju nu. Det är nog nästan lite svim-varning på att gå o träna crossfit utan att ha ätit ordentligt under dagen - testad sak. Nu bryr jag mig inte heller ett skvatt om kalorier och sånt, utan äter det jag känner för. Det betyder ju att jag har högre fettprocent, dvs inte lika definierade muskler som förr men jag är MYCKET starkare i hela kroppen. Och DET tror jag att jag kommer ha nytta av denhär graviditeten. 

Den senare bilden är från i somras, 5kg tyngre än på den första bilden och betydligt starkare.

När jag väntade Oliver var jag ju själv på gym, följde ibland nåt program men inte stenhårt och i takt med att magen började växa så minskade motivationen och jag slutade ganska fort att träna över huvudtaget. Sen fick jag också fort problem med ryggen på jobbet, nu jobbar jag ju inte lika mycket som jag gjorde då (då = 75%?, nu = 1-2 skiften per vecka) vilket jag tror kommer bidra positivt så jag kan jobba längre, samt att jag är mycket starkare i hela ryggen o magen nu än då. 

Att jag helt ska lämna på soffan hoppas jag kunna undvika denna gång, nu känner jag faktiskt att det är roligt att fara o träna varje gång, samt att man ju typ umgås med folk på samma gång så jag tror nog att motivationen kommer hållas högre.

Sen vill jag ju nog börja träna igen ganska fort efter förlossningen (inte så att jag börjar ta med vikter till bb heheh (som ju nån tipsa om förra gången, att ta med crosstrainer heheheh) men typ nån månad efteråt, beror dock på hur det går med amning o sånt, med Oliver var det ju lätt att ge flaska ibland men man vet ju inte hur det är med nästa, o helst ammar jag ju nog så ifall bebisen inte tar flaska alls så får träningen vänta) och för att inte helt behöva börja om från början (fyfan va de sög förra gången) så vill jag gärna försöka hålla styrkan uppe så bra det går. Får jag sen mycket foglossningar o sammandragningar o sånt är man ju tvungen att tänka om men så länge det går tänker jag träna! Att ha bra med styrka i kroppen inför förlossningen tror jag ju nog bara är positivt också!

Så ja, jag skulle ju kanske inte säga att det är crossfit i sig som hjälpt/hjälper mig i graviditeten, utan kanske främst att jag har hittat en träningsform som passar mig så bra! Visst kan vanlig gymträning/nån annan träning också ge mycket styrka inför o genom en graviditet men för mig passar crossfit bäst har jag ju kunnat konstatera. Sen hamnar jag ju förstås anpassa träningen ju längre fram i graviditeten jag kommer men där är ju crossfit också bra, det är lätt att anpassa övningarna till den nivå man är på!

4 kommentarer:

 1. Hej! Vad roligt att läsa om träning och gravidetet. Med graviditeten är vi först på planeringsstadiet men träningen är en viktig del av mitt liv så jag hoppas kunna fortsätta träna även om jag skulle bli gravid. Tack för värdefull input!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att de gillades! :) Lycka till sen när de blir allvar av planerna! ;)

   Radera
 2. Alltså nog sir man förändringar för 2 år sen och nu. Hoppas du får må så bra som möjligt i din graviditet.
  Håller nog själv med om att Tisdagar och måndagar e bäst å no e de kul när man lär känn så myki nytt folk som man förmodligen aldri sku tala me annars eller träff������/CF Heidi

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo vi ska hoppas illamåendet böri gå om snart. :) Jo di flesta sku man säkert aldrig ha tala med om de int sku va för att man träffa dem i boxen! :)

   Radera