måndag 13 juni 2016

Slut på skräpmat för oss

Idag slog det oss, när vi satt och åt varsin hamburgare och franska efter ett varv genom Tuuri, att riktigt snart är det slut med dehär snabbmatsätandet när vi har Oliver med oss.

Ännu går det just och just att ha honom att äta sin burkmat med kött och potatis, och själv sitta o trycka i sig en hamburgare, men man märker att han mer och mer inte nöjer sig med det (snart går han inte ens på att majsbågar är samma som mina franskisar), utan ska prompt ha samma mat som mamma och pappa, och det är ju ganska förståerligt.

Oftast när vi är nånstans o äter borta dagtid så äter vi lunchbuffé vid typ Abc, och där är det rätt så mångsidig sallad och mat så jag kan med gott samvete låta honom smaka av min tallrik om han vill. Men en hamburgare och franska eller pizza skulle jag faktiskt aldrig ge honom frivilligt sålänge han är såhär liten. Sånt onyttigt tror jag nog han hinner äta tillräckligt av sen när han är mer medveten om vad det är han stoppar i sig.

Idag när vi satt och åt så satt det en till barnfamilj två bord ifrån oss, med en till synes ganska exakt lika gammal kille som Oliver, och de satt och matade honom med franska. Var och en med sitt, men det ser så fel ut i mina ögon. Ja, jag äter det själv så jag har kanske lite dubbelmoral men jag skulle verkligen inte mata det i min ettåring, hellre slutar jag då äta det själv också när han är med. Och nej, jag tror inte att ett barn dör eller blir skadat av att äta skräpmat nångång ibland, men det är ju så himla onödigt!
Dethär är nåt som både jag och S helt ense om, och det finns ju faktiskt oftast andra åtminståne lite bättre alternativ man kan välja när man äter ute.

Hur tänker ni angående detta?


8 kommentarer:

 1. Med första barnet var vi ganska länge noga med att han inte fick smaka skräpmat. Men nu med andra är vi betydligt mer avslappnade. Jag tänker som så att vi oftast kokar bra mat här hemma, så då vi äter ute så är det inte hela världen om ettåringen smakar lite av mig. Han har nog fått smaka lite pizzakanter och hamburgarbröd nångång då han varit med :) Självklart skulle det vara nyttigare att äta hemma men vi gillar att luncha på stan och då får han helt enkelt hänga med. Oftast äter vi på ställen var det finns bra alternativ att ge honom, som t.ex. potatis, grönsaker, kött...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Janå de e väl ofta så, att man blir lite lösare med allt ju fler barn man får, heheh. :) Jaa, vi tycker ju också om att äta ute ibland, och oftast finns det ju nog bättre alternativ att välja än typ McD (som ju verkligen inte är nyttigt åt nån alls, men ack så gott ibland ändå), och bara det är typ vanlig ofriterad husmanskost tycker jag nog de små bra kan smaka på lite olika saker. :)

   Radera
 2. Har alltid sagt att nej,ja kommer int att ge skräpmat åt mitt barn! Inte heller sötsaker,godis,bulla,glass,saft osv. I tidig ålder
  Tjaa.. strax på 1 och ett halvt år och joo, nog lagar vi franska och korv här hemma ibland till lunch om ja e lat..så då sprack de lite,så nog har vi gett mäcken franska ett par gånger faktiskt nu,osaltade såklart! Men visst,ja har nog dåligt samvete efteråt! Glass och bulla/kex ger vi åxå nu ifall vi e på besök/har besök.. saft och godis får nog vänta! Eller jaa 2 trippar har faktiskt mannen gett! Själv har ja aldrig gett en enda burkmat (typ piltti) hittills så ja brukar trösta mig lite me de att jag alltid varit duktig och kokat mat själv. Men ja e nog lite skeptisk till att tex fara in till mäcken å äta me ett så litet barn.. ser int så bra ut i mina ögon heller faktisk! Blev flummigt dehär.. men ja oavsett att jag gett franska nångång så tycker ja nog att dom hinner nog äta de sen när dom e äldre!! Så fasst de vääldigt sällan de hänt sku ja nog vila att de aldrig sku hända,men lite slapp har ja väll blivit ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Får man osaltade franska vid mäccen?! Oo Om dom kommer ur fritösen där så är dom nog saltade..

   Radera
  2. Jaa nå Olivers mommo o moffo mata honom nog me lite tårta på hans födelsedag, så det har han fått smaka på, och jag kan nog tänka mig att de kommer bjuda honom på lite annat också om han är där o skötas nångång, men som sagt, int tror ja att de tar nån skada av det nångång nu som då men vill verkligen inte göra det till nån vana eller nåt som man äter på vardagar. Typ mariekex tycker ja nu int heller e jättefarligt om man e på kalas eller nåt men kommer nog hålla de mesta bara ti kalas, om man nu nångång ska ge. :)

   Mat ger vi nog typ 60/40 hemlagad mat o burkmat, det är ju så lätt att ta med burkmat om man far nånstans (o vi e ju ganska ofta på språng ändå) men hemma äter han oftast hemlagat. :)

   Radera
  3. Jamen visst! Burkmat e nog säkert hur bra som hellst de!! Sku kog ha vari lättare att ta med!

   Ja man får osaltade franskisar från mäcken!

   Radera
 3. Man får osaltade franska vid mäkken om man säger till då man beställer. :) och det är inte salt i fritösen utan de saltas efteråt ;) mvh/f.d hardworking mäkken-tjej

  SvaraRadera
 4. Jag känner ett litet barn vars föräldrar inte äter sötsaker, de äter mest grönsaker å sånt. Så då äter automatiskt inte barnet det heller. Gott för hen är smoothien, nötter å sånt. Så skönt att gå förbi godishylla med hen när hen inte ens reagerar och vet vad det är! :)

  Och nej, det är inte synd om barnet, som somliga tycker när de inte får smaka på godsaker (vad man nu räknar dit) som "alla andra barn".(har erfarenhet)

  Så känner jag också andra typ ettåriga barn som dricker limsa, äter bulla, tårta o chips o allt annat allt för ofta... Men är ju inte min sak, bara lite störande när man skulle vilja lägga sig i ;)

  Var o en med sitt, tycker bara det borde vara större förståelse för de som väljer att inte ge sina barn sötsaker alls också.

  SvaraRadera