tisdag 28 juni 2016

Skoltrött ett halvår före man börjat

Emellanåt slår det mig att jag ju inte komma va hemma och jobba-bara-ibland hela livet, utan jag kommer ju tråkigt nog att behöva börja jobba och föra och hämta från dagis redan i början på nästa år, faktikst.
Då kommer jag in på nästa jobbighet - skolan.
Kan man va skoltrött innan man ens börjat? Det är jag nämligen. 
Det tar emot så fruktansvärt att börja göra färdigt studierna, även fast jag vet att det kommer gå på mindre än ett år och inte heller ens vara speciellt intelligens-krävande (mest common sense) egentligen, och att det ju nog faktiskt är värt det i slutändan. Men ändå. Tråkigt. Jobbigt.


Nå, det är bara att ta sig i kragen i januari och laga sig iväg.
Här kommer lite skol- och jobbrelaterat genom tiderna.

Vad ville du bli när du var liten?
Frisör, sen så länge jag kan minnas! Säkert nångång typ veterinär eller prinsessa också men frisör var nog detdär främsta.

Vad trodde du att du skulle bli när du var tonåring?
Frisör eller modell. Har ju längden för modellandet men var för tjock fick jag höra när jag for till Tammerfors på möte med en modellagentur. Efter det sket jag i det.

Gick du någon nischad gymnasielinje?
Japp, you guessed it, frisörlinje! Okej dethär blev ju varierande svar..

Vad hade du för betyg?
Det beror på i vad och om man tänker lågstadie/högstadie eller yrkes. Men har nog alltid varit typ medelmåtta överlag. Bra i teckning och engelska och pissdålig på finska.

Vilka var dina bästa och sämsta ämnen?
Ja som sagt, i högstadiet var teckning och engelska roligt eftersom jag var bra på det, i yrkes var typ permanent och herrklippningar speciellt roligt eftersom jag var bra på det. På dåliga sidan var finska, färgningar (fyfan), kamningar, matematik och andra läs-ämnen.

Utbildade du dig efter gymnasiet?
Jag ångrar ibland att jag inte direkt började i nån högskola efter frissa, skulle ha varit kul att prova på detdär omtalade studielivet, men tror å andra sidan inte att jag skulle ha haft motivation att få nåt gjort ändå så det kanske är lika bra. En andra yrkesutbildning (närvårdare) började jag ju på 2013 (eller när de nu var?).

Vilket var ditt allra första jobb?
Sådär på svart var det väl nå barnpassning sommaren efter nian, men första riktiga jobbet var efter att jag gått ut 1:an på frissa, då jag jobbade hela våren (på helgerna) och sommaren på Salon Gun-Maj Hennes & Hannes (som inte finns mer), som ju var dedär "finaste" stället i stan när det begav sig. Det var förjävligt och jag grät typ både före och efter varje arbetsdag. De sa sen ungefär att "vi trodde nog inte att du skulle stå ut hela sommaren, men de gjorde du ju o du får gärna fortsätta på helgerna i höst" i slutet av augusti när jag skulle tillbaka till skolan. Jag tackade nej. Jag blev dock bra på herrklippningar under tiden där.

Vad har du mer haft för yrken?
Tvättflicka, försäljare, egenföretagare (frisör), vårdbiträde, aupair, närvårdare

När hamnade du i den banan du är idag?
Jag visste redan att jag inte ville jobba som frisör, och när de skulle stänga smyckesbutiken i Prisma som jag jobbade i så skulle jag lämna utan jobb, så jag sökte då typ vad som helst förutom just som frisör. Slapp på intervju till Björkbacka, hade ingen som helst erfarenhet inom vården men fick börja jobba typ veckan efter.

När visste du att du var på rätt väg?
Trivdes från första stund inom vården så det är nog där jag ska vara!

Vad brukar du få höra att du är bra på i ditt jobb?
Att ta klienterna (minnessjuka) på rätt sätt, omtänksam, hjälpsam och överlag ser vad som behöver göras i olika situationer.

Vad går ditt jobb ut på mest?
Att handleda, stötta, hjälpa, motivera och finnas där för de minnessjuka i deras vardag.

Vad skulle du vilja jobba med om du inte gjorde det du gör nu?
Typ reseguide vore kanske kul, eller nåt inom träning, eller nåt annat.. skulle gärna vilja prova på en massa!

Vad gör du om fem år?
Då har jag klar min närvårdarutbildning, vi har förhoppningsvis ett barn till och jag har kanske börjat jobba igen som närvårdare, kanske där jag jobbar nu eller nån annanstans. Skulle ju va kul om man hade fast tjänst!

4 kommentarer:

 1. Äh de klarar du bra! De enda som va lite jobbigt sista åre vad slutarbete, men har dom int tilome sluta me de? Elr är jag helt ut å pedar. Hursomhelst kommer de säkert gå snabbt å Olli får nog de kul i dagis :)

  SvaraRadera
 2. Jaa du lagar färdi hede på ett huj! Vårt slutarbejt va ju en rejso å några sidor word som ja int minns na åv heller, man komber no lätt undan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo int va hede slutarbete ti frissa na svårt att laga heller, bara man sässt ner o börja på me e, men he ju just he som e svårast! :D

   Radera
 3. Ja blev ju färdig närvårdare maj 2015 och då hadd di så att man måsta laga slutarbeiti i grupp.. Så he kändes som ett vanligt grupparbete.. ;-)

  SvaraRadera