onsdag 20 april 2016

Gråter över spilld mjölk

Igår var som sagt min kompis Linda hit på kaffe, och vi började prata om nåt som jag tidigare tänkt på men inte riktigt vetat så mycket om. Nämligen dethär med att pumpa och sälja bröstmjölk till bb när man fått barn!

Alltså jag är så harma (finns det nåt riktigare ord? kommer ej på) att jag inte gjorde det när Oliver var liten. Jag hade ju verkligen mjölk så det räckte och blev över, så det hade nog funnits att ta av. Ibland var jag ju tvungen att pumpa ur bara för att det blev så fullt annars då han inte kunde äta då det kom med sånt tryck. 


Jag hade kanske snabbt tänkt tanken innan förlossningen att jag nog skulle kunna tänka mig att sälja mjölk, men jag visste ju inte alls hur nåt kring amningen skulle komma att fungera o tänkte väl lite att jag jinxar det hela om jag börjar tänka att jag kommer ha SÅ mycket mjölk att man kan ge åt andra behövande bebisar. 

Sen när han var född var man ju så inne i sin egna lilla bubbla, så jag tänkte nog inte ens på nåt annat än Olivers amning under flera veckor. Men hade nån, t.ex. från rådgivningen frågat om jag var intresserad av att sälja och berättat hur det fungerar så tror jag nog jag hade hakat på! 
Man är ju kanske inte riktigt så på hugget med att själv börja reasearcha vem man ska prata med och hur allt går till när man är nybliven förstagångsmamma, så jag tycker inte att det skulle ha gjort nåt om de skulle ha föreslagit det från rdg när de hörde att allt gick så pass bra som det gick med amningen från första början (annat är det ju om man har problem, då vill man kanske inte ha pressen på att ge bort mjölk samtidigt som man ska mätta sitt eget barn också).

Om vi nångång (förhoppningsvis) får ett till barn, och det går lika bra med amningen då, så kommer jag absolut prova på att sälja mjölk till bb, om den är tillräckligt bra. Tänk att man skulle ha kunnat hjälpa behövande bebisar med den mjölken som ibland bara blev spilld i vasken här hemma. 

6 kommentarer:

 1. Tänkte tanken nån gång jag också.. Men valde att istället frysa mjölken för att ha till sen när man börjar göra mat åt bebisen eller om det annars kommer något akut behov. Men att sälja är minsann ett bra alternativ, samtidigt som man hjälper andra så får man ju rätt bra betalt för den också! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ja frös alltid ner också så vi hade till om S var hemma med honom så han hade att ge, men man behöver ju inte hur mycket som helst i frysen heller.. :) Jo de skadar ju int med lite extrapengar heller! :)

   Radera
 2. Jag tror att de int rekomenderar det från rådgivningar. Är nära bekant med flera som säljt en massa bröstmjölk till bb p.g.a att de har så mycket, de har i efterhand insett att de inte skulle göra om det. Det var påfrestande åt en nybliven mamma att ha det på schemat. sen är det ju oftast så att ju mera du tömmer desto mera produceras det.Mjölken ska ju in en viss tid efter att man pumpat å har hört att reglerna blivit striktare nu. Men bra är det fins de som säljer, för det finns ju behövande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alltså det är ju upp till var o en om man vill göra det, men jag tycker åtminståne de skulle kunna ge NÅN info om det, int alls liksom påtryckande så att man sku känna att de förväntas av en men de kunde ju nämna de iallafall tycker jag. :) Enligt min vän så kom de hem med allt man behövde, och kom även o hämtade mjölken från ens hem så de blev int nå extra stressas på så sätt, såklart tar de ju tid att pumpa o sånt men med första barnet har man ju inga andra barn som springer i benen så åtminståne jag skulle nog ha haft tid att pumpa extra. :)

   Radera
 3. Jag har gjort det med mitt tredje och fjärde barn. Tycker också det är lite synd att det inte berättas mera om det än vad det gör eftersom behovet är story. Nu med sista fick jag lov att pumpa ut några veckor längre eftersom det var sån brist på mjölk. Skulle jag få flera barn skulle jag nog göra det igen. Sålde till Kokkola sista gången och jag tyckte det var så enkelt. Pumptillbehören behövdes inte kokas utan byttes varje dag och hemsjukvården kom och hämtade mjölken då jag meddelade att kylväskan var full. Plus i kanten är ju alla pengar jag fick.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte också det lät enkelt och smidigt enligt min kompis som sålde mjölk (hon fick också första barnet förra året), så jag kommer nog testa på det om jag har tillräckligt med mjölk nästa gång. :)

   Radera