torsdag 7 april 2016

Är jag glutenöverkänslig?

Nåt jag egentligen kanske alltid haft problem med, eller iallafall flera år redan, men som blivit värre nu efter att jag erhållit en avkomma, är min mage och hur uppsvälld den blir efter att jag ätit gluten.

Bilden till vänster är från i förmiddags och bilden till höger är ikväll efter att ha ätit en tårtbit i jobbet.

Bilden till höger är dessutom inte alls så illa som det brukar kunna vara, t.ex. efter att ha ätit pizza eller nåt sånt är magen typ dubbelt mer uppsvälld. Nu är jag ju inte helt 100 heller på att det beror på gluten men det är nu det som jag själv kommit fram till att jag tror det beror på, äter jag inte gluten så hålls magen relativt slank hela dagen men äter jag gluten blir jag nästan direkt uppsvälld.

Alltså skitjobbigt! Jag älskar ju t.ex. smörgåsar, det är ju typ min basföda, men inte speciellt kul att gå omkring o se gravid ut, och ibland även ha sjuk mage p.g.a. det.

Kanske man borde försöka helt lämna bort gluten en vecka eller nåt för att se hur man mår? 
Men jag tycker ju det låter så svårt! Nån annan med liknande problem eller tips?

15 kommentarer:

 1. Hej! :) Har själv celiaki och tänkt bara säg att för att få en diagnos (nu vet jag int hur viktigt diagnosen är förstås, huvudsaken att man mår bra förstås) så borde man int byt kost och ät glutenfritt innan man varit på blodprover eftersom att blodproverna i så fall inte visar något. Efter blodproverna, om man har antikroppar mot gluten i blodet ska man på gastroskopi för att diagnostisera.
  Huvudsaken att man mår bra förstås :) MEN om man har celiaki och fortsätter äta mat med gluten i får man en inflammation i tarmen som aldrig ger med sig, innan man byter kost till 100%.

  Skittråkigt till först, men småningom lär man sej vad man kan och ska äta! :) och nästan allt (utom typ smörgåsar, åh vad gott he sko vara!) är lika gott glutenfritt. :) Så jag sko rekommendera att ring till sjukhuset och få remiss på celiaki-blodprover, bara för att utesluta he. :) hoppas he rejder upp se! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Egentligen har ja inga andra symptom än uppsvälld mage så jag tror ju knappast att jag är helt glutenintolerant, men märker att jag mår bättre när jag äter åtminståne mindre gluten. :) En på fb funderade att det kan bero på sockeröverkänslighet, o de låter ju å troligt så ska försök minska på de en tid nu o si om de ändras nåt. :)

   Radera
  2. Nåmen troligtvis e de "bara" överkänslighet då, he e ju int heller nå bara. Jag hadd "bara" lågt hb och trötthet, inga andra symtom men ändå hadd jag positiva blodprov å gastroskopin visa på celiaki. Hoppas du byri må bättre i allafall! :) janå, ide sockret sko väl all må bättre åv ti uteslut men tå he e ju så myki som e gott :D

   Radera
 2. Jag har likadant!! Bra och rätt ok slank (har dock en liten putmage oavsett, alltid haft) på morgonen, och på kvällen/eftermiddagen är det "Hello preggolady"! Har dock inte haft självdisciplinen att utesluta bröd och sånt ur min kost för att testa...(A) Borde ta tag i det, kan annars tänka mig att gå ner i mängd med sånt och ha kvar lite lite bara... #älskarglutenprodukter Kanske blir motiverad av dig om du testar och märker skillnad :) Annars tror jag också man borde kolla upp det egentligen, men vet många som inte visar utslag på såna test men som mår bättre när de utesluter/minskar på gluten ändå...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå alltså det är ju nog dendär självdiciplinen som lyser med sin frånvaro allt som oftast häromkring också! :D Kanske sku va lättare att håll sig ifrån om man faktiskt sku få typ ripuli efter att man äti bröd men när man ändå "bara" blir gravid mittiallt så tänker man ju att "äh what the heck" ja ska ju bara va hejm idag ändå oså trycker man i sig några smörgåsar iallafall! :D

   Radera
 3. Hej! Jo jag har också lika. Varenda kväll typ i v. 20. 😆 och så om jag ätit exra mycket gott.. typ varit på kalas eller nåt så kan jag få ordentliga magkramper och börja må riktigt illa! Det slutar oftast med att jag spyr och sen brukar det lätta. Jobbigt att hela tiden tänka på vad man kan äta och inte kan äta. Nån annan här som har lika som mej å någon erfarenhet ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaaaa!!! Jag har exakt så! Blir jätte illamående av sötsaker. Äter vanligtvis inte sötsaker hemma utan bara hos andra om de bjuder på t.ex bulla till kaffet och det går bra. Men äter jag bakelser och massa annat så liggerkag resten av kvällen!

   Radera
  2. Äsch. Vad tråkigt. Har du någongång varit å kollat upp det?

   Radera
  3. Nee ja har faktiskt int det! Borde kanske göra det :)

   Radera
 4. Nu är ju jag ingen expert, men typ "alla" får svullen mage av kolhydrater, dels för att de drar till sig vatten och dels för att de "jäser", t.ex. vete som innehåller olösliga fibrer är en typ som ger mer svullen mage än t.ex. havre. Därför mår man/känns det som man mår bättre utan kolhydrater. Tror inte det handlar om glutenöverkänslighet - jag blir själv också som en ballong :D Men joo, såklaaart handlar det om överkänslighet hos vissa :)

  SvaraRadera
 5. Okej jag ska tillägga ännu här nu att det ju inte var din (Beth) diagnos detta nu, utan bara sådär allmönt :D

  SvaraRadera
 6. Ja har exakt likadant! Så fort ja äter bröd blir min mage som en ballong, sku på riktigt kunna lura nån att jag e gravid när jag ha äti gluten. Men får bara lite ont i magen (+svullnaden), så känner mej int helt motiverad att avstå från ALLT gluten hela tiden...

  SvaraRadera
 7. Nej va tråkigt...
  Är själv på Gall-diet, så min matlust är riktigt låg och jag upplever att jag inte kan äta nåt jag vill...
  /Kitty

  SvaraRadera
 8. Jag fick/får uppsvälld och sjuk mage om jag äter nåt med laktos. Det har kommit det senaste året, och till en början försto jag int va det kuna bero på. Men nu efter att ha ätit laktosfritt några veckor är magen int alls sjuk och int heller uppsvälld. Så det kan det å bero på :p

  SvaraRadera