onsdag 30 mars 2016

När man skäms för var man kommer ifrån

Det delas en uppdatering på fb om en katt som blivit dödad, om att det är familjen sjätte katt som gått detta hemska öde till mötes, och jag blir så förbannad så jag kokar. 
Jag blir även förbannad för att det är i min hemkommun sånahär saker görs, dessutom i just den lilla by där jag är uppväxt, och att den platsen ska behöva bli kopplad till sånthär. 
Det är ju inte första gången heller.

Vad är det för människor som plågar djur till döds? Var har det slagit slint? Får de ingen kärlek hemifrån, är de psykiskt sjuka eller ser de inte djur som något att värdesätta och respektera? Eller är det för att alla synder ändå blir förlåtna på söndan som man kan göra hur man vill?

Jag skäms ibland för att berätta att jag är uppvuxen i Eugmo, just för att man emellanåt får kommentaren tillbaka "jaha, där var de plågar katter?", och det är så långt ifrån nåt jag vill kopplas ihop med som det bara är möjligt. Nej, jag gillar inte ens katter, men nog fan har jag tillräckligt med respekt för alla levande djur för att hålla mig ifrån att döda eller plåga dem med vilja.

Lär era barn att djur inte är nån slit-och-slängleksak, ge barnen kärlek, tid och ömhet och lär dem att visa empati för djur och människor i deras omgivning.

Det finns inte behov för djurplågare i samhället.

8 kommentarer:

 1. "Eller är det för att alla synder ändå blir förlåtna på söndan som man kan göra hur man vill?"

  Och så var vi där igen... direkt ska laestadianer anklagas och dras alla över en kam.. Jag fösvarar inte detta beteende alls. Däremot tycker jag det är lite onödigt att skriva sådär utan att veta om den skyldige är laestadian eller inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senast det var frågan om detta så var det laestadianungdomar som var skyldiga, säger inte att det tvunget är frågan om det denna gång men eftersom att typ 95% av invånarna är laestadianer där är det rätt så troligt. Sen tror jag absolut inte att alla laestadianer förespråkar eller accepterar djurplågeri men åtminståne när jag gick där i lågstadie var det nog känt att de inte lärde sig på samma sätt som "oss andra" att djur är lika mycket värda som människor. Känner hur många laestadianer/kristna som helst som är underbara människor men säger bara att vissa kanske kan utnyttja den "ursäkten" att de får förlåtelse för sina synder då de gör saker som de kanske innerst inne vet att är fel.

   Radera
 2. Håller med X.
  Är så otroligt trött på alla fördomar och att alla skall dras över en kam.

  Att djur plågas och dödas är fruktansvärt.
  Mobbning mot folkgrupper, samfund osv är också fel dock!
  Menar inte att just du gör det, men från att ha läst massa inlägg på FB nyss och ett annat likadant blogginlägg så var detta som fick droppen på bägaren att rinna över.

  Döm inte nån när ni inte ens vet VEM som har gjort allt detta.
  Vad jag minns var det inte ens en laestadian som gjorde detta sist i detta område, utan en vuxen person som inte var helt frisk kanske. Kan ha fel, men det spelar ingen roll oavsett om det är en laestadian, mormon, ateist eller utomjording. Det är brottet i sig som är fel!

  Och ja, det kanske är en laestadian denna gång men det betyder inte att tron har något med det att göra.
  Guess what, det finns människor ur ALLA sorters grupper som gör fel. Det kan bero på så mycket olika saker som grupptryck osv. Men om man gör såna saker som man gjort mot denna katt det diskuteras om så förstår väl de flesta att bara en sjuk person kan göra något sådant.

  Det har inget med laestadianismen att göra, djurplågeri är INGET man lär ut och uttrycket "Eller är det för att alla synder ändå blir förlåtna på söndan som man kan göra hur man vill?" är ett utryck som bara kommer ur okunskap. Förlåtelsen handlar inte om det, förlåtelsen är så mycket mer och absolut inget man bara får på Söndagar för att sen göra hur man vill. Men det är en annan diskussion, säg till om du vill veta mera om förlåtelsen verkliga innebörd så berättar jag gärna mera, annars ber jag att det inte skall användas så när man inte vet vad man pratar om. Och för att förtydliga, det är heller INGET som lärs ut! (Att man skulle få förlåtelse för sina synder på Söndagar och sen kunna göra vad man vill)

  Hoppas inte jag låter för hård nu, men det kommer en gräns när man bara inte orkar ta all skit längre.
  Inget personligt mot dig Elisabeth, utan mer när folk i allmänhet skall ha så många fördomar och inte tänker efter att det sårar andra att hela tiden få allt kastat på en när man vet själv att det inte är så.

  Ha en fortsatt bra dag. :)
  Hoppas dom får fast kattplågaren denna gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu kanske jag har missat nån kattplågeri-incident då jag inte alls hört talas om nån vuxen man som gjort nåt, det jag syftar på hände för flera flera år sen och då var det nå ungdomar som hade gjort det.

   Jag säger heller inte att det ÄR nån som tycker att man får synderna förlåtna på söndan som har gjort det, lika lite som jag säger att det är någon som inte får kärlek hemifrån eller som är psykiskt sjuk som har gjort det, det är bara det jag spekulerar i, vad det kan bero på att man gör sånt.

   Sen kan jag säga att jo - det finns nog de som tar till den ursäkten att de får förlåtelse på söndan för sitt dåliga beteende, det har både jag och vänner hört personligen så jo, det finns nog såna även om inte alls alla gör det, om det då beror på deras okunskap eller varför de ursäktar sig med det vet jag inte.
   Förlåtelsens verkliga innerbörd har jag inget behov av att lära mig mer om. :)

   Nej ja tar det inte personligt, självklart ska man få säga sin åsikt om saker och ting! :) Trevlig fortsättning på veckan!

   Radera
 3. Håller också med! Onödigt att dra in något med laestadianismen här..visar direkt vem du tror är den skyldige. Djurplågeri är inget som kopplas direkt ihop med laestadianismen.
  Alltså suck med dessa fördomar..blir så less!

  SvaraRadera
 4. Då jag läste igenom inlägget fick nu inte jag uppfattningen att hon menade att det var en laestadian som gjort det!!! Tycker det är mer de andra som anklagar henne för det som tror att det är de som gjort det...

  SvaraRadera
 5. Att katterna fösvinner här i byn beror varken på ungdomarna eller barnen, vet att en grupp ungdomar tidigare fick ta på sig skulden för något de inte gjort, det finns de som inte tycker om katter som rensar bort dem å det är varken barn eller ungdomar och har absolut inget med leastadianismen att göra, de flesta som bor i området har eller har haft husdjur och det är samma sorg varje gång katten försvinner vilket den gör

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså VET folk vem det är som gör det!? Varför låter man den/dom hålla på isåfall!?

   Radera