torsdag 31 mars 2016

Man har aldrig så bråttom

Något som retar gallfeber på mig här i stan, är att bilister inte över huvutaget respekterar fotgängare och övergångsställen. 

När man som fotgängare ska behöva titta femtielva gånger åt båda hållen innan man går över ett övergångsställe, och där bilisterna gasar på för att inte behöva stanna för fotgängaren. Jag har inte sett nåt liknande i nån annan stad.

Inte ens för barn stannar man. Inte heller för mödrar med barnvagn. T.ex. i Åbo när jag var där och hälsade på syrran i höstas, där stannade bilar bara man ens såg ut att vara påväg mot ett övergångsställe. Här ska man behöva stå och vänta medan bil efter bil susar förbi utan att stanna. 
Var är folkvettet!? Finns det inte trafikljus ska bilister alltid väja för fotgängare vid övergångsställen. Vad är det som är så svårt att fatta i den ekvationen?

Jag försöker att alltid stanna bilen när jag ser att nån är på väg att gå över vägen, även om man ofta hamnar att sitta en stund och vinka hejvilt med fotgängaren om vem som ska fara först. För är det inte sorgligt att folk är så vana att det är bilisten som ska fara först, så att även om man stannar så ids de inte gå över?! 
Ja, man ska titta åt båda hållen före man går över vägen oavsett var eller vem man är, men som bilist borde man alltid visa hänsyn och stanna när man ser nån närma sig skyddsvägen. Kom ihåg det.

2 kommentarer:

  1. Jag stannar alltid för fotgängare (också i Jeppis) men jag vet nog hur frustrerande det är när bilister inte stannar och det är nog du säger att det verkar vara extra trögfattat i Jeppis. En gång stannade jag för en dagisgrupp som var på promenad, och bilen bakom mig börjar tuta (!?) för att jag stannat..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jaa o fast man själv stannar för nån som ska gå över vägen så kan mötande trafik ändå gasa på fast de ser att man stannat o nån just ska stiga ut på vägen..! Huhhu me folk alltså. -_-

      Radera