måndag 11 januari 2016

Vi pottränar

Nåjaa om man sku ge ifrån sig lite livstecken då..? Har inte så mycket nytt att berätta, i lördags var det tortillakväll i villa Eken, igår hälsade vi på liten en månad gammal bebis, och nu har S kvällsskifte hela veckan.

Vi har förresten börjat potträna med Oliver nu! Och det går helt över alla förväntningar! Jag köpte en potta åt honom redan i somras men då gick det inte så bra, bara gråt och ihoptryckta lår så då lät vi den ligga i skrubben och damma några månader. 
Vi har haft fram den nu som då och provat, ibland har det gått bättre och ibland sämre, men så för ca. en vecka sen så började O plötsligt trivas riktigt bra på pottan! Nu får han sitta en stund varje gång vi byter blöja bara vi har tid, vi brukar sitta och titta på lite färgglada kort eller nån bok, och det är nog 9/10ggr som det kommer antingen det ena eller det andra i den.

Såklart kommer han ju kissa i blöjan länge ännu men jag tycker nog bara det finns positiva sidor med att börja potträna tidigt, vänja sig vid att göra på pottan och sen bli torr åtminståne dagtid. 
Barn (och även vuxna) har ju nog dessutom mycket lättare att göra ifrån sig i sittande "grod"-ställning, så varför envisas med att barnet ska måsta kakka i blöjan då om hen lika bra kan kakka på pottan, bara för att "barn ska få vara barn" som tydligen vissa tycker..?

8 kommentarer:

 1. Ja anser int att man på något sätt sku ta bort dedär "låt barn vara barn" när man börjar potträna tidigt.. int försöker man ju på nått sätt skynda på barnet att bli blöjfri när man börjar vid ca 10 månaders ålder..ja förstår ärligt talat inte människor som tycker man e helt skitso för att man börjar tidigt..di som vill böri sent så vassågood!! Själv började vi tidigt men helt okej att min kompis börjar vid 2 års ålder.. Tummen upp för Oliver! Duktigt!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jamen precis, och jag tycker det är bra att man får in vanan att sitta på pottan nu som då nu redan, tror det kan va lättare att vänja in nu än sen när barnet har större egen vilja! :)

   Radera
 2. Jag började potträna vår kille när han var 2 månader, gick över förväntan från första början 👍Stora syster blev blöjfri före 2 års ålder fast vi inte pottränade henne så få se vem som blir torr före 😊

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj va dukti storasyster! :) De blir säkert intressant att jämföra sen! Fast alla barn är ju olika förstås. :)

   Radera
 3. Jag tycker att alla självklart får göra som de vill men jag förstår inte riktigt vitsen med att börja så tidigt? M skriver att man inte vill påskynda att barnet blir blöjfritt men vad är då vitsen?😁 kanske e jag lat men för mig känns det bara som extra "jobb" . Vår kille fick sitta nu som då från ca rtt och ett halvt och vid strax över 2 blev han torr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå som ja skrev tidigare så tycker jag det är bra att få in vanan redan från början, vet om flera som sen varit rädda för pottan när de blivit lite äldre om de aldrig testat förr. Sen tror jag nog de flesta kanske blir blöjfria tidigare om man pottränar från liten, då de automatiskt får in rutinen med pottan, men int är det ju nån katastrof fast de int blir det. :) Men som du sa, man får ju göra som man vill. :)

   Radera
 4. Till lat mamma : Menade att iaf jag inte på något sätt försöker påskynda att vårt barn blir blöjfri tidigt med att börja potträna tidigt utan mer att barnet int ska bli rädd för pottan.. orsken att vi började tidigt var hård mage,fanns ALDRIG i mina tankar att nu ska mitt barn vara blöjfri innom ett år eller så.. det mesta är lättare när dom int kan prata ännu..int tycker ja att du e lat för det,vi tänker bara olika allihop! Som ja skrev tidigare,heelt okej för dom som vill börja när barnet är 2 år! Int e varken "vi" som börjat tidigt eller "dom" som börjat sent bättre på nåt sätt!!

  SvaraRadera
 5. Vi verkar tänka rätt så lika M . Ifall barnet har trög mage förstår jag absolut att man börjar tidigt. /samma mamma:)

  SvaraRadera