måndag 28 december 2015

Om dedär Crossfittandet

Jag fick in en fråga idag, eller ett önskemål om ett inlägg som jag tänkte ta upp, 
nämligen dethär med crossfit!

Såhär skrev Anonym:
"Hej, nu e det så att jag har ett litet, eller egentligen jättestort, problem. Kan du snälla människa skriva ett långt inlägg där du övertalar mig om att börja på crossfit. Mitt problem är att jag vill, men vågar inte. Har verkligen NOLL början till kondition och styrka och bara första passet på 3 timmar under on-ramp kursen gör mig vettskrämd. Jag skulle bli enormt glad om du kunde avdramatisera det hela lite för mig, men ändå svara helt realistiskt hur det är. Jag vet inte egentligen var skor klämmer, om det är för att jag vet att jag är så enormt dåligt i skick, eller för alla människor där och hur bra, eller dåliga :P , de är i form. Jag vet att alla verkligen är olika där och att alla inte är muskelpaket som svingar sig repen. Det förstår jag, jag kanske bara behöver en rejäl knuff och övertalning av någon som är en helt "vanlig" typ. Förstå mig rätt :D Hoppas du kan ge mig ett svar :)"

Nu vet jag ju inte om ni bor i Jeppis, Vasa, Kokkola, södra finland eller nån annanstans, och jag har ju bara tränat crossfit hos Crossfit Jeppis och kan bara berätta om mina erfarenheter därifrån, så ni får ju ha det i åtanke!

Nå hursomhaver, jag måste erkänna att jag var också rädd innan jag började, var nervös typ en vecka innan och for på wc säkert 10 gånger på förmiddagen innan första on-ramp tillfället heheh, och jag var helt säker på att jag kommer va dåligast o pinsammast på stället. Och ännu innan det, för typ ett år sen, innan S ens börjat träna crossfit, var jag en sån som typ var EMOT det, hahah! Jag tänkte som säkert många andra också tänker, att varför slopa tekniken helt och hållet bara för att få så många reps som möjligt (vilket det ju ser ut som att de gör t.ex. i kipping pullups om man inte vet att det är en teknik i sig)?


Men ja, i januari 2015 började ju Sami träna hos CFJ och han blev ju fast direkt, och när han pratade om det så blev jag också mer och mer intresserad. Dock var jag ju gravid då så det kändes inte riktigt optimalt att börja på då just, även om jag nog funderade på det. 

I somras var jag på ett prova-på-pass under jakobsdagarna och jag tyckte det var så förjävla tungt! Då drog vi en 20min's amrap med pushups, situps och burpees om jag inte minns fel, och jag tyckte det var så tungt så jag blev osäker på om jag alls skulle börja där iallfall, då jag tyckte att jag hade så dålig kondition och styrka. Men sen började jag ju gymma lite igen, och började igen fantisera om CFJ. Hade ju varit dit ett par gånger då med Carro och tittat på och sett vilken stämning det är där - dvs helt annorlunda än på vanligt gym!

Det som är superbra med crossfit är att det inte är nån skillnad på i hurdant skick du är, (nej, alla ser inte ut som Carros Robert m.a.o. heheh) alla kan köra samma träning ändå (och alla tycker det är skittungt heheh)! Det enda du behöver göra är att scale'a (skala av) övningarna till din egen nivå! Står det t.ex. att man ska göra 10 deadlift med 80kg, så är det inget måste att göra allt med 80kg, du kanske orkar 2 med 80kg, 4 med 75kg och 4 med 70kg, så då gör du det istället - helt enkelt beroende på vad du orkar bara! Pullups kan man göra lättare med gummiband, double unders kan man istället hoppa enkelhopp, headstand kan man göra från box osv osv.. förstår ni hur jag menar? 
Man tar det på sin egen nivå och testar sina gränser så man utvecklas och blir bättre!
Man är så inne i sin egen träning just då så det är faktiskt ingen som bryr sig om du lyfter lättare eller tyngre, man tävlar bara mot sig själv och försöker förbättra sina egna resultat! 
Dessutom är det ju otroligt mångsidigt då det innefattar både tyngdlyftning, gymnastik och konditionsträning!Sen stämningen ja, jag har aldrig varit med om nåt bättre på nåt ställe jag tränat på! 
På alla wod's är det en coach som säger vad man ska göra, som kollar tekniker och pushar när det blir tungt. 
Och aldrig förr har jag tränat på nåt ställe där medtränarna hejar på varandra! Det är ju otroligt kul, man orkar faktiskt ta i dedär sista 10% när någon ropar att "JAA DE GÅÅR! HEJA HEJA!", det har jag aldrig upplevt nån random person göra på vanligt gym. 
Dessutom är det ingen som tittar konstigt på en fastän man börjar prata med nån okänd. DET är ju ganska ovanligt i Finland, eller va? ;)

Så jag tycker ABSOLUT att det är värt att prova crossfit! Var har du att förlora!?
Jag tror inte att nånting passar alla, men är det så att det inte passar dig så vet du ju inte det innan du gett det en chans! Vill du komma i form, blir starkare, få bättre hållning och uthållighet så tror jag nog att det är ett av de snabbaste sätten att göra det, bara du är villig att jobba för det!

I januari har de dessutom ett supererbjudande på CFJ!

Och ja, 2 av onramp tillfällena är 3 timmar långa, men man tränar absolut inte så svetten rinner i 3 timmar! Det är ganska mycket prat och info på onramp, och så går man igenom olika tekniker, långsamt! Så det är verkligen ingen orsak till att inte delta! :)3 kommentarer:

 1. Måste man alltid träna enligt ett visst schema eller får man göra vad man själv vill också?

  SvaraRadera
  Svar
  1. På wod'ar är det alltid planerat vad man ska göra men far man dit på OpenGym så får man träna vad man vill. :)

   Radera
 2. Tränar också på samma gym som skribenten, vi har väl bytt några ord nångång. Håller med om allt som skrivs, framförallt det om stämningen. Skitkul när "okända" kommer fram och säger att man kämpade bra eller konstaterar att "shit, vilka framsteg du gjort".

  Det andra som också stämmer är att alla är i olika form. Det finns de som kunde tävla i CF på nationell nivå och de finns de som inte kan göra en vanlig armhävning. Trots det finns det alltid sätt att komma runt det så att alla kan träna på samma villkor. Dessutom är det ingen som noterar hur mycket man scalar osv. Alla gör som de kan.

  Känslan när man ex kan göra en pullup med bara ett gummiband istället för de två man brukar ha är oslagbar. Eller nej, den blir ännu bättre när någon som kan föra 10 pullups utan gummiband kommer och grattar en efteråt och verkligen menar det!

  Kom och prova på och kom ihåg att INGEN kan allt när de börjar. Det är lite det som är grejen 😊

  SvaraRadera