lördag 12 december 2015

Nätterna

Fick en fråga igår om hur vi får O att sova till natten.. och jaa, har nån nåt magiskt knep så får ni gärna dela med er!

Vår kvällsrutin ser ut som så, att klockan 19 får han en portion gröt, och sen byter vi om till pyjamas. Sen myser vi tills klockan är ca 20:10, då värmer jag en flaska välling och så får han den i sängen. Ofta somnar han ganska fort, jag brukar sjunga "vyssan lull" ett par varv och sen går jag därifrån, och oftast somnar han sen på egen hand, MEN. Sen vaknar han nästan alltid efter 30-45min och är pigg igen! Det har varit en kväll de senaste säkert 2 månaderna som han inte vaknat igen. Ibland kan man ha riktigt tur så man bara behöver gå in o ge tuttun 2-3 gånger men emellanåt så är han pigg som en mört till ca 23.. Jag brukar försöka i det längsta att inte lyfta upp honom ur sängen, bara om han riktigt gråter, vi har mörkt i rummet och försöker att inte prata i onödan, det ska alltså va så "tråkigt" som möjligt att vara vaken. 
Vi har försökt ge mer att äta när han vaknar - funkar ibland men på senaste tiden blir han nästan ännu piggare av det, och har märkt att han inte behöver det heller egentligen, bara han somnar om kan han sova till halv7-halv8 på morgon utan att va hungrig (senaste veckan sov han 4 hela nätter i streck!)
Han nattäter inte mer sedan ca en vecka, om han har riktigt svårt att somna om nån natt så kan jag ge vatten (men han dricker vatten lika gärna som ersättning heheh), men försöker alltid få honom att somna om utan först.

 In i veckorna sover S ofta på soffan för att få sova ordentligt så han orkar med jobbet, för om O vaknar mitt på natten så kan han gråta tills man tar honom i sängen nära sig, och försöker man sen lyfta över honom igen vaknar han alltid. Och med alla 3 i vår säng blir det för trångt för att nån av oss ska sova bekvämt. Borde väl försöka mer med att få honom att somna om i egen säng men mitt tålamod räcker inte på natten då jag vet att han somnar om medsamma bara han får komma i vår säng.

Så jaa, så ser det ut här i huset för tillfället. Skönt är det ju att man vet att allt är övergående och det har faktiskt den senaste tiden bara blivit bättre och bättre på nätterna, förutom senaste natten då när O vaknade typ 4ggr o hade svårt att somna om pga täppt näsa.. 

6 kommentarer:

 1. Har han rapat efter vällingen? Ifall det kan vara orsaken till att han vaknar så kort tid efter insomningen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ja brukar ta upp honom en liten stund så ha får rapa efter vällingen.. så tyvärr knappast det. :/

   Radera
 2. Pröv lägg honom lite senare? :) Kanske han ser det som eb liten powernap bara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi ha nog provat, samma visa ändå.. :/

   Radera
 3. Vi har allihopa olika lång sömnstadier, och för honom kan det vara att han befinner sig i lätt/ytlig sömn igen efter 40-45min. Hos oss har Melvin en gråtattack efter precis 1,5h så man vet på förhand när man kan förbereda sig för att trösta honom (och att man absolut inte ska gå och lägga sig själv den tiden). Pröva med att efter ca 35mim gå och pajja eller bädda om honom lite så att han nog rör på sig men ändå inte vaknar, det kan rubba sömnstadierna lagom så han inte vaknar helt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för tipset! De senaste kvällarna har han faktiskt inte vaknat ordentligt bara jag hunnit dit med tuttun åt honom före han märker att den är borta (han spottar oftast ut den när han somnar) så det låter riktigt logiskt det du skriver. :)

   Radera