onsdag 4 mars 2015

Läsarfrågor - religion

Yees yees, tycke ni ja sku måst fortsäti ti svara på na fråågona elo?

Tänkte att nästa tema får bli religion
Så får vi se hur många präster och haters jag har efter mig sen när folk int kan acceptera att man tycker olika. :)))

1. Ska ni döpa? Varför/varför inte? Vad tycker du om dopritualer?

Svar: Nej. Alltså denhär frågan är ju ganska enkel för mig eftersom att varkendera av oss tror på gud eller hör till kykan, så varför sku vi skriva in vårt barn då? Vissa tycker ju att det hör till traditionerna att man döper sitt barn men jag tycker nog att man lika bra kan ha t.ex. namngivningsfest/ceremoni istället då om man inte är troende. 

Int har jag ju nåt emot dem som döper sina barn, var o ein me sett, men vi tycker inte att det passar oss helt enkelt. 

2. När insåg du att du inte är religiös?

Det har jag nog egentligen vetat så länge jag kan minnas. Är ju nog uppvuxen i ett kristet hem och vi läste "gud som haver" nog typ varenda kväll innan vi sku sova men int vet jag om jag nångång har sett nån djupare mening i dendär ramsan än att det typ är som ett utdaget "gonatt", hehe.

Jag kan endast minnas en gång när jag bett till gud om att han sku hjälpa mig, och de var i lågstadiet när jag gick på 4:an då jag var skiträdd för att gå till skolan nästa dag för att nå pojkar i 6:an hade sagt att de skulle ge oss stryk nästa dag för att jag o ett par kompisar hade skvallrat om att de smitit till butiken på rasten. 
Int fick vi ju stryk heller nästa dag men tror nog kanske inte ändå att det berodde på att jag hade bett. ;)

När jag gick i högstadiet och var tvingad av mamma att gå i skriftskolan var jag nog redan helt säker på att jag inte var troende. Tycker än idag att det var ganska onödigt att jag gick i det, faktiskt.

3. När skrev du ut dig ur kyrkan? Hur kändes det?

Jag har faktiskt menat ta tag i det ända sen jag fyllde 18 och kunnat göra det själv, men det har faktiskt bara inte blivit av förrän i vinter! Så i november skrev jag äntligen ut mig ur kyrkan efter att ha läst på skattepapprena hur jäkla mycket jag faktiskt betalar i kyrkskatt utan att känna att jag på nåt vis får nåt "tillbaka" av det. 

Vet nu inte om det kändes nåt speciellt då jag ju inte på flera år alls tänkt på det egentligen, har ju bara varit med för att jag varit för lat för att skriva ut mig!

4. Tror du på nåt?

Jag tror nog till viss del på änglar, eller jag vill tro iallfall även om jag innerst inne kanske inte tar det så seriöst. Jag tror på att man ska vara snälla mot varann och respektera varandra, överlag vara en bra medmänniska. Men känner dock int att jag behöver blanda in nån gud för att kunna vara det. :)

52 kommentarer:

 1. Bästa inlägget ever! Äntligen någon som vågar tala ut :) Kanske du får arga kommentarer eller nå men jag tycker det är modigt att stå för det man tycker :) Själv har jag också svårt att tro på något som inte kan bevisas :) Fortsätt att stå och skriva för det du tycker :D det gör din blogg så speciell :)

  SvaraRadera
 2. Just när de handlar om dehär måst ja ju no säg att vi e nog så olika så! Men fint ändå att man accepterar varann hu bra som helst ändå. :D
  Finns ju allti troende som har helt emot såna som int tror och lika andra vägen, måst va jobbit att ha för se att man ska måst lägg se i va andra gör å hu di tänker. Var å ejn me sett :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa, jag e ju nog helt fine me att folk tror på gud, bara man kan accepter att int ja gör de o int böri försök övertala mig heller. :)

   Radera
 3. True words av en Larsmobo :) Religonen går ofta lite över där. Skönt då någon vågar gå mot strömmen :) Du nämnde att du inte ville gå skriftskolan? fick du inte skit för de av dina vänner/klasskompisar? eller va tyckte de om saken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä int vet ja de, i högstadiet umgicks ja mest med såna som var ett år äldre dessutom så de hade ju redan gått i skriftskolan när jag gick (int för att nästan nån av dem e religiös så de hadd väl lite samma åsikt (och di som e religiös hört ti baptisterna så di gick ändå int i rippi)), och de jag umgicks med på min årskurs va int heller överdrivet religiösa så.. :) Minns int om vi ens direkt disskutera om vi e troende ele int me varandra så mycke, jag har nog alltid vari väldigt öppen med att jag int tror på gud, men vi var väl mest led att vi måsta gå i "skola" fastän de va sommarlov typ. :D

   Radera
 4. jag hoppas du en dag tar emot Gud i ditt liv. Kan inte förstå varför en skulle tacka nej till hans barmhärtighet och kärlek. Gud vill dig inget ont, så sluta förneka honom inträde. Jag tror att alla dit längst innuti har en själslig längtan, längtan efter nått större och något tryggt. Låt Gud omsluta dig Elisabeth! Hoppas ni hinner få förståndet tillbaka innan babyn kommer, alla barn förtjänar att få växa upp med herren vid sin sida! Guds frid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom att jag respekterar ditt val att tro på gud utan försöka övertala dig om att han inte finns, så skulle jag hoppas att du kan respektera mig och mitt val att inte tro, utan att försöka omvända mig. Du är inte på nåt sätt bättre än mig för att du är troende (o jag är int bättre än dig heller) så att påstå att jag inte har nåt förstånd tycker jag inte att är din sak att bedöma. Tack o adjö.

   Radera
 5. Det bästa med Gud är att han tar emot oss alla fast vi inte tror på honom :) Han förlåter oss och släpper oss till himlen även om vi inte ber :) Han är överallt och vakar över oss. Han finns under alla fönster, inne i varje skåp och under varje säng och ser till att vi är trygga :) Tycker att människan skall leva normalt och inte anstränga sitt liv till tron eftersom vi alla kommer till himmelen :) Bra inlägg av dej Beth :) Alla kan vi vara sams oberoende av åskikter vi har :)

  SvaraRadera
 6. Gud som haver är riktit bra som låt också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo ja brukar sjunga den ibland åt de åldringarna på jobbet som ja vet att är troende om di har svårt att sova, de kan de lugna dem ibland. :)

   Radera
 7. Hej, en fråga: Diskutrar ni aldrig dop/tro och sånt i mammagruppen du är med i? Diskussioner om tro får ofta vissa att ampra upp sej. Carro är väl ganska religiös och hon döpte ju Lo. Pratar ni om dessa saker eller är det bara något ni väljer att inte prata om. De e tur att vi kan vara överns fast vi har olika åsikter :D Känsligt ämne du tog upp ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Joo de gör vi nog, senast idag faktiskt, och vi kan nog respektera att vi har olika syner på saker o ting. :)

   Angående Carro så hälsar hon att hon verkligen int e religiös, hon e int med i kyrkan o sätter int sin fot i kyrkan om hon int e tvungen. ;) Det kommer ju nog fram nu som då på hennes blogg också. :)

   Radera
  2. Hälsa carro att jag ber om ursäkt. Läser inte hennes blogg så ofta så var inte medveten om saken. Antog det bara för att hon döpte Lo. Dop kopplas ganska så ofta till ett starkt kristligt hem.

   Radera
  3. Dop kopplas int alltid till kristliga hem. Alla mina (icke troende) kompisar och båda mina (icke troende) syskon har döpt sina barn, bara pga tradition antar jag, dom tänkte int på saken så myki.. De e ju trots allt int så svårt att skriva ut sej senare :)

   Radera
  4. Dop innebär ju att uppfostra barnet i ett kristligt hem där man har faddrar som ser till att de får en kristlig uppväxt. Varför döpa av tradition då? Det är ju som att man automatiskt bryter mot dopets "regler". Fattar inte riktigt hur folk tänker :S Dop skall vara till de kristliga!

   Radera
  5. JAG skulle inte ha valt att döpa Lo om jag skulle ha fått bestämma, Lo har ju dock många i sin närhet som vill ha saker att säga till om, och eftersom bland annat hennes pappa ville vi skulle döpa så ser jag ingen orsak att börja sätta mig emot det. Han är dock inte heller värst religiös eller troende, men anser att det är lättare för henne att GÅ UR kyrkan än att GÅ MED sen när hon är 18. Vi kommer inte uppfostra henne kristligt eller ha nå religion i vår vardag men däremot vill hennes mommo och fammo introducera religion i hennes liv och det har jag INGET emot. Vill de ta med henne på gudstjänst osv så får dom göra det, då kan hon ju bilda sin egen uppfattning. Jag kommer dock alltid svara ärligt på hennes frågor kring religion utgående från min egen uppfattning. Om hon frågar av sin fammo/mommo kommer dom ju svara utifrån deras tro. Så jag tycker det är bra att hon får se båda sidorna, och sen då bilda sin egen uppfattning och tro. Om Lo kommer bli troende så kommer jag stödja henne till 110 %, börjar hon sjunga i kör osv kommer jag gå på varenda konsert, men det kommer inte ändra min egen syn på religion.

   Radera
  6. Exakt carro! Hon får en del av det kristliga och därför var valet med dop ett alternativ åt er.. Vissa döper bara på grund av tradition och barnet får inte någon typ av uppfostran i religion som däremot är en helt annan sak sen. Bra att du förtydligade saken :) Dedär med att gå med i kyrkan kan man göra på samma gång som skriftskolan. Om barnet vill vara med i kyrkan blir man ofta döpt lite före själva konfirmationen börjar.

   Radera
  7. Öööh carro det är ju nog allti mamman som har sista ordet?! Du har det största ansvaret över Lo och därmed är det du som bestämmer över såhär stora beslut!! Hemskt att du låter andras åsikter påverkar beslutet om hur du gör med DITT barn!!

   Radera
  8. Vet inte va ni har för konstiga regler hemma hos ert och jag bryr mig int heller, men hemma hos oss är Lo lika mycket Roberts barn som mitt och vi har båda lika stor bestämmanderätt över henne tills hon kan börja bestämma själv.

   Radera
  9. Ja herregud Carro att du int fatar det heller att Robert int har nå att bestäm över.......... Alltså jiiiiises people these days.... -.-

   Radera
  10. haha.. "mamman har sista ordet.." de va de dummaste jag hört :P pappan bestämmer nog lika myki, å har int mamman till barnet nåt emot att det blir döpt e de väl inget att bråka om...? :)

   Radera
  11. Vi oss bestämmer mamman lite mera än pappan eftersom mamman förde ju barnet till värden. Mamman var också hemma mera än pappa för han skulle ju jobba. Men hur som helst tycker jag inte att farmor eller mormor skall ha något att säga till om barnets uppfostran fast de många gånger blandar sej i :P De är bara så de fungerar :D Vi älskar dem lika mycke ändå :)

   Radera
  12. JÅÅÅ nämen nu sa ja ju att MOMMON O FAMMON UPPFOSTRAR HENNE? Vafan e de fö fel me att jag låter dem ta henne till kyrkan om di vill göra de?

   Radera
  13. vissa har det svårt att säga nej till nära släktingar :(

   Radera
 8. Jag är inte troende, men jag skulle aldrig skriva ut mig ur kyrkan. Den lilla slant som jag betalar dit, så ser jag kanske inte direkt. Men det hjälper och formar vårt samhälle. Kyrkan gör trots allt väldigt mycket gott arbete för människor som har det svårt. Utan deras hjälp skulle många fler svälta ihjäl, barn bli utan julklappar osv. En tredje sektor som folk antar ska finnas. Tycker det är tråkigt och själviskt när människor inte är villiga att bistå till välfärdsstaten Finland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som tur får vi ju tycka olika och spendera våra pengar som vi vill. :)

   Radera
  2. Då vet inte anonym något om hur kyrkan fungerar. Det är en väldigt väldigt liten del av pengarna du ger kyrkan som faktist far till de som har det dåligt. Hellre väljer man ett alternativ där 100% går till rätt ändamål. För det andra så är det som Betti säger att man spenderar pengar som man själv vill :)

   Radera
  3. Anonym, den lilla slant du betalar i kyrkoskatt ser du kanske int, men tro int att dom fattiga ser den heller. Det är en väldigt liten procent av den summan som fasktiskt går till nåt bra ändamål. Det är lurendrejeri med allt såntdär, de borde alla veta. Människor ska man int lita på. Och vem har sagt att man int kan vara troende fastän man int hör ti kyrkan? Allt måst int stå skrivet på papper, man har väl en egen personlig åsikt om detta, och ett hjärta att följa. :)

   Radera
  4. Kyrkoskatten räknas ju från inkomsten. Vi sätter undan med min man samma summa som skulle gå till kyrkoskatt och reser med den summa till Gran Canaria varje år :) Det har vi gjort nu i 17 år.

   Radera
  5. Exakt!! Hallelujah på det! Du har så rätt i det du säger! Tron kommer från hjärtat inte ur en pappersbit eller plånboken!

   Radera
 9. Varför tvinga barn till något de inte vet om? Barnen kan väl själv välja om de vill tro eller inte när de förstår vad religion innebär. Tyvärr medför religion massa bråk, krig och fördomar vilket jag själv inte vill att mitt barn behöver vara del av. Njut istället av livet som den är utan att blanda in något som begränsar hur man lever. Alla vi har olika åsikter men fakta och tro är olika saker. Vissa lever med konkret fakta medan andra behöver tro på något större för att finna trygghet. Bra inlägg av dej Elis :)

  SvaraRadera
 10. Berht du borde skriva kolumner till tidningar! Du tar upp ämnen som får delade åsikter och diskussioner! Tror du skulle bra kunna skriva för ÖT eller liknande :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Berht elis bettis .... Vad är ditt smeknamn riktit? :D

   Radera
  2. Hahah jaa int vet ja varifrån folk fått alla mina smeknamn.. :D I verkliga livet kallas jag nog endast antingen Elisabeth eller Beth. :)

   Radera
 11. Kanske de e bråk o krig o fördomar nu . Men ack va vi har de bra på den sista dagen vi som har velat vara kristna ..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahs jaha va händer för er sista dagen då? Och vem vet vem som är kristen o int? Va händer me resten av världens befolkning de som är ateister muslimer hinduer osv osv osv?

   Radera
  2. Tror nu inte de kristna får de nå bättre än oss övriga :P Om Gud skulle finnas skulle inte värden vara full med ondska

   Radera
  3. Ja no e du dukti, myki bäter å heligare än all ader, va sto e förresten om högmod i ade boken din??

   Radera
 12. Fint med alla dessa foliehattade tanter som kommer hit och är arga på sådana som inte tror på nått :´D

  SvaraRadera
 13. Om inte Gud sku finnas sku ingen/inget finnas heller .. de finns ju den onde som ställer till me allt uslaheite .. men Gud kommer att vinna honom på den sista dagen . Enlit bibeln så får vi kristna komma till himlen . Och man vet nog om man är kristen eller inte. Om man vill tro sina synder förlåtna i Jesu namn o blod !!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan du ge mej några konkreta bevis på Gud? När är sista dagen? Kan du ge ett datum? Tror jag är i graven länge före sista dagen :P "Enligt bibeln"? vafaan e dedär om? Enligt Lord of the rings borde hobbitar och älvor springa bland oss? Vem säger att bibeln har rätt och inte Lord of the rings?

   Radera
  2. Hellre far jag till underjorden och njuter av värme och synd än att fara till himmelen och frysa rumppan av mej på kalla fuktiga molnen :P

   Radera
 14. Beth får läsarnas hormoner att hoppa med dessa inlägg :) Hälsningar till Janica om du läser detta :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för din hälsning! Känner att du har lite att göra eftersom att du orkar fundera på mig och mina hormoner. Det har int slått dig tanken om att jag är sarkastisk, ironisk, skämtar eller annars bara skriver allt med en nypa salt?? :)))

   Radera
 15. Religion är som blåbär med två frön i mitten. Alltingen äter man blåbäret eller så spottar man ut fröna. Helt enkelt delar människor åsikt om saken

  SvaraRadera
 16. Oj va populär du är igen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah ja har tydligen no nånsorts konstig dragningskraft me mina inlägg.. :D

   Radera
  2. Du tar ju upp ämnen som folk delar åsikter om :) Vet ju inte om du gör det med flit eller omedvetet men smart drag av dej ;)

   Radera
  3. Kan inte påstå att det är speciellt genomtänkt eller med flit, hehe. ;)

   Radera
 17. Jag läste Elisabeths inlägg om religion eftersom jag tycker de e intressant med olika religioner, ser att det finns över 30 kommentarer, tänker "wow, här diskuteras det religion" så jag tar en titt, men vad möts jag av? Jo en massa fajtande människor :/ kan int folk bara acceptera andras åsikter? Det verkar ju (enligt kommentarerna) tyvärr vara endast dom troende som int kan acceptera att det finns icke troende människor oxå.. Ta upp ögonen nu, man kan int bli arg på folk eller tvinga någon att tro på gud/höra ti kyrkan.

  SvaraRadera
 18. Religion och tro är inte samma sak. Religion kan orsaka och orsakar krig i världen medan tron är det som finns inne i oss, oberoende av vilken religion vi påstår oss tillhöra.

  Jag skrev ut mig ur lutherska kyrkan när jag var 18 år. Innan dess hittade jag ingen gud och upplevde klimatet i församlingen som trist, kylig och grå. Inget för mig för sån är inte Gud. Om någon frågar så kallar jag mig ändå kristen för jag tror på Gud, men inte nödvändigtvis den gud som kyrkan väljer att presentera.

  Jag ville egentligen inte ge mig in i diskussionen för jag tycker att det tyvärr tenderar att spåra ur totalt. Istället vill jag stötta min barndomsvän och tycker att elaka kommentarer om hennes val är fegt! Jag skrev ut mig ur kyrkan bl.a. p.g.a. elaka kommentarer och inte har jag mått sämre för det!

  SvaraRadera