onsdag 11 mars 2015

Djurplågare, världens bottenskrap

Jag läste nyss en artikel som nån delat på facebook om en hund som hade lämnats i en transportbur mitt ute i ingenstans. Ett par motorcyklister hade hittat den o räddade hunden, som hade hunnit bli riktigt undernärd.. Jag brukar egentligen undvika att ens öppna artiklar som innehåller djurplågeri eftersom att jag vet hur jag alltid reagerar, pulsen stiger och jag blir så arg att jag inte riktigt vet vart jag ska ta vägen. Såna bilder kan lämna i huvudet på mig i dagar, jag sover dåligt och tycker så otroligt synd om djuren som blivit utsatta.

Det är nåt jag verkligen ALDRIG kommer ha förståelse för. Jag verkligen, från botten av mitt hjärta, avskyr människor som är grymma mot djur, oavsett orsak. Visst kan jag förstå att vissa djur kan behöva avlivas av en eller annan orsak, men isåfall är jag helt säker på att det går att göra på ett snabbt och smärtfritt sätt, man behöver aldrig plåga djuret till döds.

Är man inte beredd att ta hand om ett husdjur i minst 10 år framöver, eller om det är då sen visar sig vara omöjligt (allergi, tidsbrist osv), skaffa annat tryggt boende åt djuret, så ska man fanimej inte skaffa nåt djur från första början! Oavsett om det då gäller hund, katt, undulat, leguan eller tarantella. Ett djur är ingen slit o släng leksak som kan behandlas hur som helst och är roligt att ha bara när du råkar ha passligt!

För några år sen var det ju på tapeten med kattplågeri i Larsmo.. Och det bara gräver mig i magen när jag tänker på det. Jag skämdes rakt igenom för att kalla mig Larsmobo. Nej, jag är ingen kattmänniska men inte fan känner jag nåt behov av att spika upp dem i träd, köra över dem eller skjuta på dem med luftgevär för det! Var är människornas folkvett och empati!?

En annan sak jag tycker är fel är uppfostran av t.ex. hundar där man handgripligen försöker få hunden att lyda genom att slå och sparka eller liknande. En bra, trygg och påläst hundägare kan nog skapa en relation med hunden där den lyder utan att misshandla den. Jag säger inte att man inte behöver ha regler och att hunden ska ha respekt för ägaren (och vice versa) och vissa hundraser kan vara svårhanterligare än andra, speciellt om man inte vet vad man håller på med, men jag tror inte att det blir bättre av att slå den, snarare sämre. Jag tycker så synd om hundar som man märker att är rädda att få stryk så fort man höjer handen o tänkt smeka den över ryggen.. 

Jag tänker inte sätta hit nån bild på nåt misshandlat djur nu för jag själv tycker det känns hemskt när det dyker upp sånt i t.ex. flödet på fb utan att jag är beredd på det, så istället får ni se en gammal bild på vår älskling.


14 kommentarer:

 1. FYY FAN för LARSMO! Kan inte fatta varför inte föräldrar lär barn från små att djur är som människor. Di har känslor och känner smärta precis som vi. Om jag skulle se något sånt skulle jag utsätta personen i fråga till samma som hen gör till djuret! Människor är de värstä djur som existerar! USH! Bra skrivet beth! Håller helt med att det suger som fan när folk laddar upp bilder på plågade eller dödade djur på facebook. Tar bort såna personer genast!

  SvaraRadera
 2. Håller med Simon. Larsmo har alltid varit värst och mycket av det som händer där kommer aldrig upp i nyheter. Kan int bara förstå vad föräldrar tänker eller bryr de inte alls vad deras barn gör? Sen tycker jag också att de som sysslar med jakt borde se efter vad de lägger ut på nätet (facebook). Ingen vill se att ni skjutit en älg eller björn osv. Håll det för er själva eller skicka bilderna till andra jaktkompisar. Vi vanliga djurälskare vill inte se dessa bilder! Djur och speciellt husdjur ska man älska och ta hand om. Inte misshandlar man ju sina barn heller om de inte lär sej första gången man säger till.

  SvaraRadera
 3. Är själv från Larsmo men har aldrig sett att någon sko plåga djur. Vet att de händer väldigt mycke här men har som tur inte behövt uppleva de. Hos oss har vi lärt barnen att djur är värda lika mycket som vi människor och alla levande varelser är Guds gåvor till oss. Vi hade även vid Risö skola en föreläsning där vi pratade om ämnet och försökte få alla barn att förstå hur viktiga djur är för naturen och hur djurfamiljer påminner och människors familjer, Tror dehär e något som borde göras även i andra skolor. Sen borde ju även straff för djurplågeri stärkas!

  SvaraRadera
 4. Jaa alltså dedär me ti slå hundar då di lyder fattar int jag!!!! :(( de som ti slå barn för att di int lyder... De så jävla HEMSKT!!

  SvaraRadera
 5. De e nog konstigt då ingen kan uppföra sej i larsmo! Tycker de alltid kommer upp saker från larsmo! Skärp er! De e kattplågeri, Pride protest, vaccinprotest, pedofiler i församlingen, julfester är inte tillräckligt kristliga osv. Alltid något! Söker larsmo uppmärksamhet eller kommer de helt enkelt idioter därifrån?

  SvaraRadera
 6. Nu ska vi väl inte dra alla i Larsmo över en kam ;) händelsen med kattplågeriet var för ca 7 år sen här i Eugmo och fick ett snabbt slut när en drabbad kattägare tog upp det i bönehuset i byn.Jag har bott o jobbat största delen av mitt 50 åriga liv i Larsmo o det är en trevlig o bra kommun att bo i. Men djurplågeri är hemskt o förövare borde straffas håller jag med om.

  SvaraRadera
 7. Men jestas! Ni som skriver såde om Larsmo eri synd om! Hu fasiken kan man sej sådee? Tror ni att all e lika??? Sjölv skäms ja öve ti sej at ja e från Larsmo, ba för stt he finns toki som ni som tror att all e lika, no plågas he djuure i varenda stad, men ÖT e snabb ti skriv om allt negativt som kmr från Larsmo, he a vi no märkt, säkert så lessare ska trampas ner ennu mejr, int så kul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen drar alla över samma. Man brukar bara nämna sådär när det gäller en tillräckligt stor grupp av människor. Har själv bott i larsmo hela mitt liv 32 år och kan säga att det finns verkligen något fel på folket här. Visst finns de god hjärtade och normala människor här oxå men tyvärr finns det flera som inte vet skillnad på det som är rätt eller fel. Och visst händer det även i andra städer men INTE lika ofta som i Larsmo. Vår lilla katt Hugo kom hem förra sommaren helt blodig efter att en stor grupp med barn hade kastat stenar på honom. Som tur fick vi fast de som gjort det! Tyvärr tror jag inte de lär sej av detta. Skyll inte på ÖT över något. De skriver bara nyheter som borde komma fram! Om man skaffar barn ska man se till att man kan uppfostra dem rätt!

   Radera
  2. Nähä, å Maja-Leenas kommentar "De e nog konstigt då ingen kan uppföra sej i larsmo!" de va int att dra alla över samma? Du e knappast själv "lessar" då du säger sådär om ÖT, för de gånger de skrivit något om Larsmo och laestadianer är inte få. De e därför folk har fått dåligt tycke för laestadianer, som är vanliga mänskor också. De e kanske de "extrema" som gör en bild av alla utåt. (På öt sku de aldrig skriv om att nån som gör nåt brott eller annat skit är en "tattar", muslim, ingenjör eller vasomhelst fö folkgrupp, men tro mig, de har hänt att de skrivit att de e lessare, fast ingen mår nå bättre av att veta de!) Va int meningen ja sku skriv om lessare/öt här men de for vidare ti de. Å JO ja e mot all slags plågeri men tkr int om som sagt att man ska pek ut en viss by/stad angåend de.

   Radera
 8. Btw håller fullt me de elisabeth, rikti bra inlägg å fin bild, glömd ti skriv he tå ja blejv så irritera, hahaha!

  SvaraRadera
 9. Beth, do kan dehä med känsli ämnen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tydligen lite av min dolda talang. ;)

   Radera
 10. Håller helt med dej! Super bra skrivet 👍

  SvaraRadera
 11. Ha bott i larsmo en par år ilag me föräldra, int ere na ti hack ner på bara larsmo att he er bara djurplågeri tär. Djurplågeri finns i hela världen.. Larsmo e faktist en lugn plats ti bo på. All hackar kanske ner på ställe för att "lessare" bor tär, men tie ju å människor.. Avskyr människor som halder på me djurplågeri, di sku bod straffas ådentlit. Men he er nu it bara Larsmo som halder på me tuki. Tycker du har en väldigt intressant blogg, å fy va du får myki undeli å negativ kommentare.. Be strong! //Larsmobo

  SvaraRadera