tisdag 24 februari 2015

Jag gillar hen!

My preggolishious friend Janica hade en fråga:


Jag har faktiskt skrivit ett inlägg om detta tidigare! Men det var när jag var ung och okänd, dvs i mars 2014, så typ ingen har väl läst det inlägget.

HÄR hittar ni det inlägget, och står nog ännu för det jag skrev då. JAG GILLAR HEN!
Jag förstår inte de som tycker att det är kränkande och nedtryckande, det var ju en i kommentarerna för en tid sen som inte ville att jag skulle kalla bebin i min mage för hen, för att det är nervärderande. Excuse me, what!? (emellanåt nojjar jag o funderar om det nog faktiskt är en pojke eller om det är en flicka ändå (läkaren såg ju bara typ en kort sekund vad han gissade var pojkdelar), o då känns det ibland lättast att skriva hen, i tal så säger jag oftast bejbin o det är ju också könsneutralt egentligen.) Är det då nervärderande om jag kallar S min partner istället för fästman, min mamma för förälder, eller min syster för mitt syskon? Använder man de orden får man ju inte heller reda på könet om man inte berättar mer.

Beskrivande bild på hur jag tänker:


Är det nån som inte tycker om ordet Hen, att det låter löjligt osv. JAHA. 
Använd det inte då. Skriv han/hon istället. Men låt oss andra använda det som det är tänkt.

10 kommentarer:

 1. Tycker du har fel med ordet hen! Men gillar hur du tänker! Fint att du tar upp ämnet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, är det nåt specifikt du tycker är fel eller bara ordet överlag? :)

   Radera
  2. Jag tycker inte heller om "hen". Tycker inte att man behöver könsneutralisera människor. Känns lite onödigt och folk gör det för att de är "modernt". Fint att du tar upp dessa ämnen :DD Hoppas du fortsätter även efter baby kommer

   Radera
  3. Fast partner, förälder och syskon också ju också könsneutrala, varför är de accepterade då? Det måste ju komma nya ord lite då och då för att språket ska utvecklas. :)

   Radera
 2. Hen = commonly refers to a female animal: a chicken, other poultry, game bird, or lobster. It is also a slang term for a woman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men nu talar jag ju inte om det engelska ordet hen utan det svenska, om det blev nåt missförstånd angående det! :)

   Radera
 3. Ja e så av samma åsikt! Intressant oxå att se hu starkt folk reagerar på att man använder det ordet. Men kan någon vänlig själ FÖRKLARA FÖR MIG då att VARFÖR ÄR DET SÅ FEL? Och varför blir folk så jävla hissiga över att man t.ex kallar sin EGEN bebis i magen för hen??? Man kan ju int ens veta me 100% om det är en pojke eller flicka före HEN kommit ut. Så e int de då mer kränkande att kalla en pojke för HON eller en flicka för HAN???

  SvaraRadera
 4. Det som stör mest är allt hallåå om ordet, alla nyheter å disskusioner om det. För det andra känns det att endast "hippsters" använder ordet för att irritera folk och för att man vill stå ut! Löjligt!!! "Tå ja va ung va allt bäter"

  SvaraRadera
 5. Min tanke är att det finns väldigt många sätt att tänka kring hen. För en del är del är det som en översättning av finskans ord "hän", för andra är det betydligt mer laddat och kopplas ibland till att man fråntar barnets dess kön å skapar förvirring.
  Jag tycker främst att ordet hen behövs (förutom att det är praktiskt) för att uppmärksamma att kön inte är så dikotomt som termerna han eller hon påskiner, å att barn (å alla andra) skall accepteras fastän de överskrider socialt förväntade könskategorier. Språket går ju ofta hand i hand med samhälleliga förändringar, å genom att få en förändring i språket kan vi även börja tänka annorlunda kring kön (vilket de som inte behövt problematisera sin egen könsidentitet ofta har svårt att förstå).

  Att könsneutralisera i formen att under uppväxten inte erkänna barnets (biologiska) kön tror jag inte på, däremot tror jag på att både barnets maskulina/feminina sidor bekräftas.

  SvaraRadera
 6. Hejja dig Elisabeth! Blir så trött på människor som anser att allt ska vara pojkigt/flickigt och att man är pojke/flicka. Frågar mig ofta om hen som tycker att ordet hen inte ska få existera någonsin har mött ex en transgender människa? På något sätt är det så typiskt det österbottniska landskapet att vi inte kan acceptera att det kön inte är så lättdefinerbart som många vill påstå. Även om man biologiskt tillhör något av könen behöver det inte betyda att man även tillskriver sig det könet även på det mentala planet. Hen är praktiskt och jag kan bra förstå människor som inte vill ha en bestämd könsidentitet. Att sedan påringa barnen att vara pojkar eller flickor istället för att låta dem vara barn, är onödigt. Vem är det egentingen som blir lycklig utav det? Ja, inte är det barnen iallafall.

  SvaraRadera