onsdag 11 februari 2015

Februarifrågor #6 Vaccin


Tjenare tjenare!

Egentligen hade jag inte alls tänkt ta upp nånting om vaccin o hela den grejen o inte alls skriva ut hur vi kommer göra eftersom att många (absolut inte alla) som har en stark åsikt börjar klanka ner på folk hit o dit om de inte tycker likadant..
Men på samma gång så står jag för vårt beslut och folk får nu tycka vad de vill om det då. Kan också säga att jag inte kommer gå nå djupgående in på detta ämne, jag kan inte säga att jag direkt är påläst heller så ni får nu tycka vad ni vill om det också.

Alla vill endast det bästa för sina barn så att säga att nån skulle vara nån bättre/dåligare förälder pga de val de gör för sitt barn tycker jag är ren o skär bullshit.

För att sammanfatta mina åsikter angående detta så stjäl jag en annan bloggerskas ord som jag tyckte var mitt i prick ur min synvinkel också.

"Hon är en dag gammal och pytteliten, den absolut minsta som finns i min värld. Jag håller henne i min famn och är oerhört medveten om att jag har fått mitt största uppdrag någonsin när jag har fått bli hennes mamma. Från och med nu ska jag vaka som en hök varje dag. Från och med nu ska jag göra allt jag bara kan för att hon ska vara trygg. Jag lovar henne det. Så länge jag lever ska jag skydda henne.
Ganska snart insåg jag att folk har väldigt starka och väldigt varierande åsikter om hur man ska vara förälder. Man tvingas ta ställning till en rad frågor gällande mat, sömn och hälsa och som nybliven förälder är det ofta svårt att veta. Ska man si eller ska man så?
Skulle vi anklaga oss själva efteråt om det blir fel? Det har varit vår nyckelfråga när vi fattat beslut för våra barn. När det gäller vaccin har vi ställt oss just den frågan. Skulle vi anklaga oss själva om vi väljer ett rekommenderat vaccin som leder till allvarliga komplikationer? Skulle vi anklaga oss själva om vi väljer bort ett rekommenderat vaccin och det leder till allvarliga komplikationer?
Svaret är antagligen ja. På båda frågorna. Föräldern till ett barn som lider av allvarliga komplikationer anklagar sig antagligen alltid. Då blir följdfrågan; i vilket fall skulle vi anklaga oss själva mera? Och där har svaret varit enkelt. För oss. Vi skulle anklaga oss själva väldigt mycket mera om vi gick emot sjukvårdens rekommendationer och på eget bevåg valde bort ett vaccin som läkaren uppmanat oss att ta. När svaret visade sig vara så enkelt blev frågan plötsligt en icke-fråga.
Självklart ska våra barn ha de vaccin som sjukvården anser att de ska ha. Jag vet inte bättre än läkarna. Fredrik vet tyvärr lika lite. Då bara måste vi lita på dem som vet mera."

Jag säger dock inte att vi utan tvekan kommer ta alla vaccin vi eller vårt barn erbjuds genom livet, men vilka vi väljer att ta/avstå ifrån tycker jag är var o ens ensak att bestämma.

12 kommentarer:

 1. Herreguuuuuud Elisabeth!!!! Hur ni än gör kommer ni göra fel!! Ni kommer bli hemska föräldrar som ger eller inte ger vaccin!!!

  // vanlig reaktion när man talar om vaccin :))) *skjut mig* varför ska folk ha så mycket åsikter om hur man väljer att göra med sitt EGET barn :( ingen har rätt att säga att man är en dålig förälder hur man än gör i vaccinfrågan, som du skriver, alla vill ju bara det bästa för ens eget barn <3

  SvaraRadera
  Svar
  1. hahah jaa känns nog som att de e lite så! :D Can't win this fight!

   Radera
 2. det verkar vara VÄLDIGT känsligt att prata om vaccin där uppe i Jeppis, dom pratar ju till och med om det på radion, med all möjligt antivaccination osv. Här sku jag påstå att ingen bryr sig speciellt mycket åt ingendera hållet. Vet många som inte vaccinerat och många som vaccinerat. Lika bra människor är dom alla hur som helst, alla gör ju det som dom tror är bäst för sitt egna barn. Precis lika som med allt annat som har med barnet att göra.

  Men ja precis som både du och Carro säger, det går ju liksom inte att göra rätt. Därför gör man det man själv tror på :)

  SvaraRadera
 3. Håller med. Här i jeppis trakten har det blivit såå känsligt med vaccin. Lite onödigt kan jag tycka, för oavsett åsikt så håller ju ändå de flesta med om att alla föräldrar gör det man tror är bäst för sina barn.

  SvaraRadera
 4. Jag har aldrig ens tänkt tanken av att bry mig om vad andra föräldrar bestämmer sig för att göra angående vaccin. Så blev ganska chockerad då jag märkt hu stor juttu Dethär med vaccin här i jeppis är :O

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog märkt redan tidigare att det är jättekänsligt, och jobbigt då vissa int bara kan respekter att man kan ha olika åsikter utan att måst böri "tillrättavisa" o klanka ner..

   Radera
 5. Jo det är ett känsligt ämne, speciellt då föräldrar inte accepterar andra föräldrars val. Att det jyst runt Jeppis är känsligt beror nog delvis på att hon som startade www.vaccin.me bor här nära och har hållit sina otroligt intressanta föreläsningar ganska mycket här. Hennes dottern dog nästan av tuberkolosvaccinet då hon var några månader gammal, en liten pojke i Vasa dog av samma vaccin. Då började hon fundera och söka fram information om vad vaccinerna egentligen ''är'', sånt presenterar hon på sina föreläsningar, rekomenderar!! Inte påhittat utan det hon grävt fram :) Lita på mamma-instinkten, skit i alla nedlåtande kommentarer om du får såna!

  SvaraRadera
 6. Vi har valt att inte vaccinera, förutom k-vit till W när han föddes, (inte för att dom frågade) visste inte då att det är ett slags vaccin. Men tycker inte att dom som vaccinerar barnen är sämre, jag själv vill inte riskera något och ge och andra tänker tvärtemot. Vi får hoppas att alla hålls frisk å krya vad man än väljer! :D

  SvaraRadera
 7. Förstår inte varför det skall vara ett så känsligt ämne? Alltingen vaccinerar man eller så gör man det inte och tar risken, simple! Alla har sin åsikt och alla har rätt att säga sitt om det. Det kallas debatt! Int för att döma andra eller nå men konstigt nog är det alltid Larsmo som är i rubriken när det gäller viktiga saker. Kanske Larsmobor vill ha mera uppmärksamhet genom dessa löjliga debatter. Vacciner är nog så pass undersökta så jag tycker alla borde ta det som är rekommenderat! Varför ens riskera barnets hälsa genom att skippa något som kan rädda dem i värsta fall? //Skäms att bo i Larsmo

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gissar att det är känsligt för att det är ens barn, ens viktigaste, det handlar om. Om nån tror starkt på sin åsikt att detta e de som e rätt, o nån annan tror lika starkt åt andra hållet, så int vill ju nån av dem ha fel, varför sku man vila ha gjort fel åt sitt barn? Så man håller hårt i det man tror på o då kan int vissa respektera att man tycker olika, så då har det väl blivit till att det är lika bra att int säga nåt alls för att int få en massa negativt över sig från de som int kan respektera att man tycker olika.

   Att det skulle ha nåt skillt med Larsmo att göra har ja däremot int märkt.. Är själv utflyttad Larsmobo o int tycker jag att jag sku ha blivit påverkad åt någotdera håll varken före eller efter det.

   Radera
  2. Nu ser du helt fel på saken. Detta borde inte handla om att tro på det ena eller andra. När det handlar om barnets hälsa är det endast fakta som borde gälla. Mera information åt folket och bort med allt "tror".
   PS. All debatt började ju med att Larsmo hade en stor grupp som inte ville/valde att vaccinera sig.

   Radera
  3. "nu ser du helt fel på saken" - det är ju detta jag menar. Får man inte ha sin åsikt? Eftersom att det tydligen inte finns tillräckligt tydliga fakta varken för eller emot för att samhället ska kunna bestämma att SÅHÄR SKA ALLA GÖRA PUNKT SLUT, så är det ju den egna åsikten, vad man själv tycker, vad man själv TROR är det bästa för sitt barn, man måste lita på.

   Debatten om vaccin har varit känslig långt före detta med HPV-vaccinet, där håller jag med om att Larsmo stod ut, men innan det har åtminståne inte jag sett nåt som skulle peka speciellt mot Larsmo av nån anledning. Det var nog redan för flera år sen som debatterna kom igång ordentligt angående vad som är rätt och inte.

   Radera