lördag 7 februari 2015

Februarifrågor #2 Uppfostran, regler, syskon


Thank you for the questions anonym! Och trevlig helg åt dig också!

Jaa, altså jag tycker att det är jättesvårt dethär med barnuppfostran, hur ska man liksom veta vad som är bäst? Men måtta med allt tycker jag typ.
Det jag har som grundläggande iallafall är att barnet nog helt klart ska lära sig vad som är rätt o fel. Man ska va snälla åt varandra o säga förlåt om man sårar nån, inte ta nån annans saker utan lov osv. 
Vi skulle ju nog gärna se att hen håller på med nån sport/hobby men vad det blir får hen nog bestämma själv, vi kan hjälpa till så att hen får prova på olika saker men intresset måste ju nog komma från barnet självt om det ska bli nåt mer.
Jag hoppas att vi kommer va konsekventa föräldrar o int nå pjasas som att äter man inte maten som bjuds så får man nåt annat istället. Utan äter man inte så är man hungrig, nog äter man sen när man lär sig att man inte får nåt annat istället. Så har vi haft hemma hos oss när jag växt upp o tycker inte jag fått några bestående men av det. ;)

Så ja, jag vill att vårt/våra barn ska ha grundläggande regler som följs men självklart ska man ju ha rum att utvecklas till den person man vill vara också. Int kommer vi att tvinga barnet att tex sporta med nåt hen inte alls är intresserad av. 

Man kan ju tycka att "lätt att säga nu när du ännu inte har barn" om det mesta o det är ju sant, men så hoppas jag vi kommer va iallafall! Som tur har jag ju en mamma som har många års erfarenhet av barndagvård så får fråga råd av henne sen om de krisar! ;)

Syskon ja, man ska väl inte ta nåt för givet men åtminståne ett barn till vill vi nog ha! Men 2, max 3 känns nog som att skulle vara tillräckligt för oss. Både S o jag har 2 syskon var o syskon är ju nåt av de bästa som finns så hoppas att vårt barn inte ska behöva vara ensambarn! När det blir kan ju vara svårt att bestämma men vill nog gärna ha ett till inom 3 år så det inte blir så jättelångt mellan dem.

Lite suddig bild på mig o mina syskon från i somras. 2½ år mellan brorsan o mig, och mig o syrran.


Angående förlossningen vet jag inte om jag är så o-påläst att jag inte är nervös eller vad det beror på, men nej, faktiskt inte nån nervositet ännu i detta skede! Kommer säkert komma sen mot slutet.. Men förlossningen är nog nåt jag ser fram emot o tycker det ska bli häftigt att uppleva! Känns som att det ju är så många kvinnor som gått igenom detta för o dessutom under mycket värre förhållanden så va ska int e gaa braa!

Och ja, babysim har jag nog planerat att vi ska vara med på (S är inte lika jee angående det då man inte får ha sånadär lösa shorts i inomhusbassänger.. :D:D men han kommer nog bli tvingad. Tough luck Samppaboy.) bara babyn är frisk o sånt så det går bra! Sen har jag sett nån annons om typ babymassage(?) också som jag funderar på att kolla in lite närmre vad det handlar om sen men det är ju ingen brådska än!

7 kommentarer:

 1. Använd inte ordet "hen" snälla? Det är bara löjligt och nedvärderande.. Tack annars för en intressant blogg! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahah WTF!? Tror du fått dedär om bakfoten nu faktiskt..! HEN använder jag för att jag ibland tycker att det känns konstigt att säga han/honom då det ju faktiskt inte är HELT säkert att vi kommer på en pojke (det märker man ju först när hen kommit ut), så istället för att skriva han/hon/barnet så skriver jag hen. Inte värre än så! :)
   Jag är nog helt medveten om att vi kommer få en pojke ELLER flicka, kommer ju inte kalla barnet hen sen när det är fött, men innan det tar jag mig nog rätten att kalla det vad jag vill. :)

   Radera
 2. Nedvärderande att använda hen!? Give me a break!! Hahah så löjligt. Läs på lite!

  SvaraRadera
 3. Hen låter fel och man har aldrig förr behövt använda det.Det låter bara löjligt. Fast egentligen bara när folk använder det fast dom egentligen vet könet på personen ifråga. Använder man det istället för han/hon när man faktiskt inte vet kan jag tycka att hen är ok. Fast jag föredrar att skriva h*n, eftersom jag tycker hen är fult.

  Men att använda det som ett könsneutraliserande ord tycker jag är fel. Jämställdhet är jag för, men jag förstår inte varifrån folk fått att det kan uppnås genom att försöka radera könsskillnaderna? Eller hur ett enkelt lite ord skulle kunna uppnå detta. Det är det som stör mig, att folk faktiskt försöker använda det i det syftet. Det är så fel. Plus att de låter som om man pratar om en "höna".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nog att det finns behov av ordet, det förenklar när man skriver helt enkelt. Jag tycker inte att det är värre än ordet "hän" på finska. Om man tycker att det låter löjligt eller ej är ju helt upp till var o en, jag kanske tycker att nåt annat ord låter löjligt men int hakar jag upp mig på att nån annan använder det för det, det är ju upp till var o en och inte min sak att komma o säga att nån annan inte ska använda ett ord jag inte tycker om. :)

   Att använda hen när man helt säkert vet personens kön kan jag tycka att är onödigt, det är ju inte det ordet är menat för men vissa personer har misstolkat det o använder det för att neutralisera könsrollerna. Är det nån person som väljer att varken kalla sig man eller kvinna så är det ju då upp till den personen om den vill kallas hen, men att kalla t.ex. barn som man vet om är pojke/flicka till hen är enligt mig inte riktigt rätt..

   Radera
  2. Exakt! Tack för att du hade tid och ork att utreda och analysera detta förfärliga problem. Nu kan vi alla sova i lugn och ro :)

   Radera