måndag 16 februari 2015

Elaka kommentarer

Efter min bloggpaus i höstas har mitt läsarantal ökat lite hela tiden (miss storbloggare här, hej! Heheh nånää int direkt), vilket ju också betyder att det kommer int fler o fler kommentarer, vilket är jättekul! Känns ju roligare att blogga när man får lite feedback, även om det bara är en kort mening om nåt. 
Själv har jag ännu inte blivit utsatt för några riktigt elaka/otrevliga kommentarer (lite konstiga emellanåt, visst, men vem är inte lite konstig emellanåt?) men elaka kommentarer kommer man ju över lite nu som då när man läser andras bloggar, och jag börjar alltid fundera..


Vad är det som får en människa bakom en skärm att känna att den inte står ut, att den på nåt vis måste få uttrycka sitt missnöje och inte kan göra det på ett konstruktivt sätt? Är personen inte tillräckligt nöjd med sitt eget liv? Har hen bara haft en dålig dag och det råkar gå ut över andra? Är personen faktiskt likadan i verkligheten eller vågar den kommentera elakt bara när den har "anonym" att gömma sig bakom? Det skulle va så intressant att veta!

Jag kan riktigt ärligt säga att jag aldrig har kommenterat elakt på nån annans blogg. Är det nåt jag inte håller med om kan jag försöka argumentera sakligt för min åsikt (men det är nog sällan jag orkar göra det heller), men aldrig att tanken ens skulle slå mig in att kommentera typ "fan va ful du är idag", "tror du att du är snygg eller?" eller nåt liknande.
Har man inget snällt att säga är det bäst att vara tyst, eller hur?


Har DU nånsin kommenterat otrevligt/elakt på nåns blogg/facebook/whatever nångång? Gissar att åtminståne nog NÅN som läser detta har gjort det, kan du inte gömma dig bakom "anonym" nu igen och berätta vad som fick dig att göra det?

3 kommentarer:

 1. Hej, Anonymt fungerar bra eftersom alla inte vill lägga ut sitt namn eller ID ut på nätet. Plus att de känns lite pinsamt att fråga något när alla ser vem man är. Har många vänner som läser samma bloggar och det känns lite pinsamt då alla ser "där är hon igen och kommenterer".
  Kan dock hålla med att vissa använder anonymt lite fel. De som skriver skit under anonymt borde inte ens läsa bloggar. Men tyvärr är detta något som kommer med internet och speciellt mycket på t.ex. youtube.

  Bloggar är kanske lite mera seriösa och åt en viss grupp inriktade vilket leder till att de kommer mindre elaka kommentarer. Sen finns det ju alltid de som är lite avundsjuka på andras liv och vill vara elaka. Kan medge att ganska många bloggare ger en bild av att de lever i en "perfekt" liv och detta kan störa någon som inte har det så bra.
  Sen finns det en tunn gräns mellan argument/kritik och att vara elak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är det en positiv eller konstruktiv kommentar har jag inget emot att folk kommenterar anonymt, annars skulle jag ju ta bort det alternativet (men nog känns det förstås roligare om man vet åtminståne förnamnet på den man konverserar med), även om jag själv aldrig kommenterar under "anonym" då jag nog tycker jag kan stå för allt jag säger o tycker nån jag är pinsam då så är det deras problem. :) Men just när det blir negativt och elakt tycker jag det är så fegt, skulle man inte kunna säga det IRL åt personen ifråga så borde man inte skriva ut det över huvudtaget.

   Radera
 2. Jag hittade själv en artikel om personer som sportar med att systematiskt testa hur bloggare reagerar med provocerande kommentarer, s.k. internettroll. Trollen lär motiveras bl.a. av spänningen i att se hur folk reagerar, å plockar poäng på de som fastnar och blir provocerade.

  Det som du ger exempel på låter ju dock mer som näthat. Vad som motiverar dem är väl samma saker som motiverar folk annars att bete sig illa och uttrycka hat, t.ex. vilja att kränka, känsla av makt av att se någon ta illa upp av kritiken etc. Hatare finns ju överallt men blir ju så tydligt över internet där de blir öppet, förevigat och som sagt anonymt.

  Sen kan jag tänka att en del beror på missförstånd och att folk diskuterar om helt olika saker, som eskalerar allteftersom. Det är verkligen en konst att uttrycka en avvikande åsikt i skrift utan att den kan missförstås. Små ordval påverkar ju nyanserna väldigt mycket å jag tvivlar på att alla funderar noga hur den kan mottas av en annan person

  SvaraRadera