lördag 21 februari 2015

2,5kg kärlek

Det har kommit in lite frågor om Pendi på senaste tiden, bla vad hon äter, hur mycket osv, och hon är väl värd ett eget inlägg på el bloggo så here we go!


Ja, det är ju alltså en väldigt liten hund vi har, och just yorkies är inte speciellt vanliga här utan mer kanske i södra Finland o södra Europa överlag (i Spanien verkar typ varannan person ha en yorkie). Yorkies fäller ju inte alls hår och ska överlag vara lite "allergivänligare" och eftersom att Sami har astma och är allergisk mot pälsdjur så bestämde vi oss för en yorkie sist o slutligen och det har gått bra. "Egentligen" ska de ju hållas riktigt långhåriga men det orkar jag inte med så klipper henne 2-3ggr per år. Som ni ser på bilden ska yorkies egentligen ha stående öron men det har inte Pendi så hon skulle ändå inte kunna ställas ut i officiella utställningar.

Vi köpte Pendi som valp från en uppfödare i Kuopio. Och hon är registrerad i Finska Kennelklubben under namnet Bendi. Vi började kalla henne Pendi för att när finnar säger Bendi så låter det ändå som Pendi heheh, så då har det lämnar på. ;) 


Det var en som undrade vad och hur mycket hon äter. Helst skulle hon väl äta Caesar burkar varje dag men de brukar jag köpa endast till "speciella tillfällen" typ födelsedag o sånt hehe. Normalt har vi Pedigree Vital Small Dog torrfoder som hon äter typ morgon och kväll, och ibland får hon nåt som lämnat när vi ätit om det inte är för kryddat eller salt. Ofta har vi fram maten under dagen också om hon inte ätit upp det hon fick på morgonen vilket man väl egentligen inte "ska" ha.. har försökt ha speciella tider då hon ska äta o om hon inte äter då tar vi bort maten, men det ledde till att hon gick ner i vikt så det passar henne bättre att det står framme och så äter hon då hon känner för det. Hon är inte nån glupsk hund som många hundar är som äter allt de får medsamma de får det. En såndär 2kg's påse räcker för oss nog fleera veckor, men det beror ju väldigt på hur stor hund man har hur mycket de äter.

Brukar också ha ben åt henne nu som då. Brukar endast köpa inhemska ben som man vet vad de innehåller, dedär blekta djurhuds"benen" skulle jag aldrig ge åt henne! Håller dessutom väldigt koll på hur mycket hon har kvar av benen och så det inte lossnar några små bitar hon kan kvävas av, det har varit nära 2 ggr att hon skulle kvävas så vi har blivit lite nojjiga med den grejen.

Ja, alltså jag skulle ju kunna skriva hur mycket som helst om henne för hon är ju som vår lilla bebis, men det är väl knappast intressant för nån annan, så avslutar här. ;) Istället en bildbomb!

8 kommentarer:

 1. Detta måst ju seriöst vara den sötaste å gulligaste hund som finns :') man sko ju bara vila borra ner näsan i henne då man ser dessa bilder! :D <3

  SvaraRadera
 2. Oj du har visst haft kort hår nångång, passa dig super bra, inte för att du inte sku passa i långt också men de korta ser häftigt ut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo jag klippte kort när jag studerade till frisör o var 16-17år, börja spara ut det igen när jag var typ 20. :) Gillade det nog men kräver klippning så ofta!

   Radera
 3. Åååh en liten yorkie.. i flera år ( säkert 8 år ) har jag velat ha en yorkie.. Men alla säger: nej det sista ni skall skaffa är en hund.. Nej dom bara löser hår.. Nej de bara skiter där inne.. osv.. Alltid då jag ser en yorkie ( bor en här när oss ) så blir jag helt "hundsjuk" men så hör man förståss på alla andra då.. Men hur är det att ha hunden? kräver hen långa/många promenader? kan hen vara hemma själv länge? hur gör ni då ni arbetar? då ni reser bort? biter sönder massa saker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Angående hårandet så kan jag säga att jag ALDRIG har hittat ett hundhår i vår soffa/säng ännu, hos oss är det lugnt jag som löser mest hår! ;) Yorkies har rykte om sig att vara svåra att få rumsrena just då de är så små, har små blåsor o måste kissa ofta och så hinner de så lätt kissa utan att man märker det och hinner säga till just när det händer, och så har det tyvärr varit för oss, det händer fortfarande olyckor inomhus fastän hon är 4 år och nog egentligen vet att man kissar utomhus (hon kissar ALLTID när vi är ute men det händer även inne ibland). Men just rumsrenheten är nog enda negativa jag har att säga om vår hund, eller rasen överlag (de få jag nu mött iaf). :)

   Hon kräver inga långa promenader men hänger gärna med om de erbjuds, men där runt 5-7km räcker nog för henne om hon inte ska bli för slut, som tur är hon ju lätt att bära när hon blir trött. Klottigt väder är ingen höjdare här hos oss så nu har hon flera dagar vägrat gå ut på vägen alls utan bara uträttat sina behov på gräsmattan o ska sen direkt in igen. ;) Hon klarar nog bra att vara ensam hemma, sover egentligen hela tiden bara, har aldrig hört att hon skulle börja skälla eller yla när hon lämnas ensam, men risken för "olyckor" är ju förstås större när hon inte slipper ut så ofta, så vi har henne instängd i hjälpköket och badrummet så att det inte är hela världen fast det kommer nåt. När vi reser bort har vi henne oftast antigen hos min bror eller mina föräldrar att skötas, brukar gå hur bra som helst fastän de också har hundar (dvärgtax och dvärgschnauzer), hon älskar andra hundar bara de inte är allt för påträngande. ;)
   Som valp bet hon ju förstås sönder några saker när tänderna kliade men nuförtiden vet hon vilka leksaker som är hennes och hon håller sig till dem. Är hon på riktigt bushumör kan hon söka efter nån strumpa bara för att hon vill att man ska jaga henne men aldrig så att hon skulle gnaga sönder nåt (ja, förutom om jag lämnat nåt läppomada där hon råkar får tag i det, det är skitgott!). :)

   Radera
  2. ( vet int om svare kom fram ) men åh blir bara mer hundsjuk nu... Var föder de upp valparna? Är de bättre med hon lr hane? Vad kostar en yorkie?? :) har flera gånger de senaste 2 åren tänkt skaffa hund men alla skrämmer en från det.. hur är det med skällande? Har läst att terriers skäller massa?? Intervju time here ;))

   Radera
  3. Vi köpt Pendi från en i Kuopio men tyvärr visa de sig senare att han kanske int va superseriös (han hadd int berätta att öronen nog ska stå redan när de är små utan han sa att de kmr börja stå sen vilket ju int stämde), har int alls haft kontakt me honom efter de heller.. men mot södra finland finns flera uppfödare om man e berädd att hämta längre ifrån. :) Pendi kosta 1100e men med riktigt meriterade föräldrar blir nog tikar lätt mot 1500e, nog får man ju en yorkie för ett par hundra också men då är de int registrerade o ofta halvt insmuggla från ryssland/estland osv..

   Terrier lär va skälliga ja (små hundar överlag har ju lite sånt rykte) men åtminstone Pendi är int skällig! Aldrig att hon sku skäll när nån kommer eller sånt som annars e vanligt, endast när hon vill leka. :)

   Radera
  4. Ja angående hona/hane är väl mest bara smaksak, vi har alltid haft tikar i vår familj så det var självklart för mig att skaffa en tjej, men med hanar behöver man ju förstås int bry sig om löptider o sånt.. men det är nog bara vad man väljer. :)

   Radera