torsdag 4 december 2014

Graviditetsproblem jag aldrig trodde jag skulle ha

Ja bliir så leid..

Nu blir dethär ett väldigt personligt inlägg då mina matvanor o vikt är nåt som jag aldrig tycker om att prata om och undviker så långt det går oftast. Men känner att det kan vara bra att skriva av sig och om jag får några tips på köpet så är det bara plus! Jag skulle inte säga att jag nånsin har haft nån ätstörning men nån hälsosam relation till mat vet jag på samma gång att jag inte har, eller har haft på många år. Det är absolut inte så att jag medvetet skulle svälta mig eller nåt sånt, det är bara det att jag har väldigt oregelbundna matvanor, en dag kan jag äta 6 mål och nästa dag kan jag äta 1. 

Igårkväll låg S o jag o pratade hur länge som helst om mina matvanor nu när jag är gravid. När jag blev gravid så ställde jag ju in mig på att gå upp i vikt o tyckte mest det skulle bli spännande att se i vilken takt det ökar. Nå, nu väger jag ju alltså mindre än när jag blev gravid, vilket jag inte tycker är jättekul då jag får skuldkänslor gentemot bebisen o funderar om den får tillräckligt av allt vad den behöver. Jag är inte rädd för att bli "tjock" utan skulle gärna lägga på mig lite mer så jag har nåt att "jobba med" sen efteråt, dessutom vet jag ju att amningen också tar en hel del från kroppen och vill ju inte se ut som ett skelett sen. Jag vill hellre träna bort det extra och se muskulös och fit ut. Jag äter ju väldigt lite för det mesta, speciellt om jag är ledig då jag också glömmer/har inte lust att äta om jag inte är hungrig, i jobbet rör jag ju på mig mycket mer så då blir jag ju hungrigare = äter mer regelbundet. Igår t.ex. åt jag 4 smörgåsar, en yoghurt o några glas saft o godisar.. PÅ HELA DAGEN. Det är ju på tok för lite och det vet jag. Speciellt när man är 182cm lång och odlar en bebis! 

Saken är den att jag har blivit rädd för att äta ordentliga mål mat, för jag börjar må så dåligt en stund efteråt. Istället försöker jag äta oftare men de små målen lämnar ofta bort ändå. Nå, igår kom vi överens om att jag ska försöka äta åtminståne 4 mål mat om dagen och S ska försöka ha mer koll så jag faktiskt äter. Skulle börja med frukost nu imorse, gjorde lite gröt (typ 2dl) med blåbär på, en mandarin och ett glas mjölk. Och vad händer? Efter 20min ligger jag illamående på soffan o ytterligare 30min senare kommer allt upp igen. Det känns ju så hopplöst.

Nu skulle det bli dags för lunch men efter att ha kastat upp föregående mål för en stund sen så känns det ju inte jättekul att börja äta nåt igen. Så då är vi där igen att halva dagen snart har gått o jag inte har fått i mig nånting alls hittills idag. 

Så vad ska man göra? Tips tas emot med tacksamhet. Jag är ju "bara" i 4:de månaden ännu så jag hoppas på att det reder upp sig ännu och att jag går några kilo på plus i slutändan (ändå går jag upp typ 45kg sen då illamåendet går över och jag bara nojjar att jag inte äter tillräckligt). 

9 kommentarer:

 1. Ja har hadd samma problem. Var väldigt undernärd då jag första gången var hos rådgivningen och Gud vilket dåligt samvete jag hadde. Tänkt att stackars lilla bebis som int får mat i sig. Sen börja ja hets äta o det e nått man ABSOLUT INTE ska göra. Ja mådd dåligt både fysiskt och psykiskt fö ja visste att jag åt ohälsosam mat i stora mängder o bebisen får ju absolut ingen näring av det och jag ökade bara i vikt. Dessutom hadde jag en sån helsikes illamående så ja vila bara dö. Sen tänkte jag, SMÅ måltider FLERA gånger om dagen. Nu mår jag utmärkt och bebisen har utvecklats och får den näring han behöver, går passligt mycke upp i vikt/vecka och jag känner mig ren i kroppen :) så de nånting du borde prova på!
  Såhär kan mina måltider se ut en dag:
  - frukost kl 07-10: 1dl gröt med bär/nötter eller två bröd och lite jogurt
  -lunch kl 12-13: en sallad eller en fylld paprika med tonfisk/räkor/kyckling eller 1 dl gröt
  - mellanmål kl 14-16: en frukt/müsli/jogurt (ibland skippar jag mellanmål beroende på när jag vaknat eller när Johnny kommer hem)
  - middag kl 16.30-19: kött/fisk/kyckling och potatis/pasta/ris och en maffig sallad. Ibland efterrätt ;)
  - kvällsmål efter kl 20: ett bröd/morot/jogurt eller så en massa rester från dagens lunch/middag. Ibland skippar jag kvällsmålet beroende på illamående och ibland äter jag super mycke för att bebisen skriker efter mat. Sen allt bröd jag äter så varierar. Ljusbröd, ruisleipä, knäckebröd eller surskorpor. Knäckebröd rekommenderar jag då man mår illa :) kanske du sku Kuna prov med nått liknande? Just för illamåendets skull så sku de va bra med mindre portioner iställe för att tryck i sig o sen må dåligt!
  Hoppas du hittar en lösning! O kom ihåg att INTE hets äta!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skönt att höra att det har blivit bättre för dig, får hoppas att jag går i samma fotspår! :)

   Radera
 2. OCH ennu en sak. De bra att småäta helatiden om man har illamående ;)

  SvaraRadera
 3. Jag sku å säg att lite men ofta e ett bra system! Jag mådd förstås riktigt skit hela tiden nu senaste graviditeten men de dagar ja kuna ät så va e no lite men ofta som gälld. Nånting varje timme försökt ja få i mig, och de rekommendera de på BB å när ja va dit på akupunktur mot illamående. Ja va no så rädd att Milou sku typ dö i magen när hon int fick nå mat, men överallt sa de att bebisen tar nog det den behöver å de gjord hon! Jag gick ner i vikt, men ut kom ändå en 3,3 kilos frisk å välmående baby :) På henne syntes de ingenstans hur hemska 9 månaderna hadd vari för mig.

  Så ja, lite men ofta! Ät typ en halv mandarin, sen en timme senare kan du äta andra halvan. En dl naturell yoghurt med en halv banan i, o.s.v. Ät fast en gång var 30'de minut om det så behövs. Något som jag blev smått beroende av de sista två månaderna var Alpens müslistänger. En sån tog jag när jag inte var sugen på nåt men visste att jag behövde få i mig åtminstone NÅGOT.

  Jag har annars också lite samma problem med att äta, jag är inte så stort fan av mat och ofta är det inget som tilltalar mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaa jag har köpt hem en massa frukt jag tycker om nu, och en massa annat som går att småäta som är gott men rätt nyttigt, så kanske man lockas att äta fast man inte riktigt har lust/känner sig hungrig. :) Och jätteskönt att höra att Milou mådde bra när hon föddes! Det är ju det jag oroar mig för mest, skulle det bara vara jag som det varit tidigare så skulle det inte vara lika farligt, men när man är gravid är det ju en helt ny person som man vill att ska må så bra som möjligt! :)

   Radera
 4. Kämpakämpa! Jag tror å he bra om du äter liti mindre men oftare, å myki frukt som e lätt å få ner. Och mångsidigt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Quitting is not an option så he väl bara ti häng me o försök göra he bästa av situationen! :)

   Radera
 5. Låter ju nog som att det är många små mål som gäller om risken finns att det kommer tillbaka upp annars..? Gröt kanske kan kännas lite för kraftigt till att börja med? Kanske ställa in ett alarm på telefonen varannan timme för att påminna dig om att äta en frukt eller en smörgås eller en handfull nötter kunde vara en idé :) Sen så tror jag nog att fostret drar åt sig allt det bara kan, det är snarare du som lämnar utan näring, kanske därför du nu gått ner i vikt, för att det inte lämnar något åt dig som du kan bilda fett av? Jag är ingen expert, men det låter logiskt i mina öron iaf :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tipset med alarm på telefonen var ju jättebra, det har jag inte tänkt på! :) Försöker äta små mål nog nu men glömmer lätt bort dem om jag inte är hungrig så det borde ju hjälpa!

   Radera