torsdag 20 november 2014

Saker man inte säger åt en preggolady


Dethär var ju en jättebra o intressant fråga ställd av Heidi
Nu har jag ju inte varit gravid så jättelänge (12+6 idag) och det syns ju inte direkt på min kropp att jag är gravid än, så jag kan inte säga att jag ännu fått nån kommentar som jag har tagit illa vid mig av, men har inte svårt att tro att det finns såna! Nu är ju detta som Heidi skriver jätte individuellt, så jag kan ju bara svara för mig själv, säkert finns det såna som inte alls tar till sig av dessa kommentarer också.

Vikten
Att prata om eller kommentera nån annans vikt är ju alltid nåt man ska vara försiktig med. Det är aldrig kul att höra "jaa de syns nog att du ha blivit rundare!" varesig de då menar magen som ju visserligen ska bli rundare eller om de menar hela jag så är det ju inte nån jättesmickrande kommentar.. istället kan man kanske säga "vilken mysig bebismage du fått!" vilket ju redan klingar bättre bara personen då är säker på att det verkligen är en bebismage o inte en ligga-på-soffan-mage den gravida har. ;) "de syns nog att du har gått upp i vikt!" är ju en annan inte så trevlig variant.

Det är självklart att man går upp i vikt som gravid men vad är det som säger att det behöver kommenteras!?

Åldern
När man är gravid så är man ju redan gravid, så kommentarer som om att man ännu är så ung och borde göra en massa innan man skaffar familj är helt onödiga. Man dör inte bara för att man får barn, man kan ännu resa eller studera, man måste bara inkludera en till person!

Ifrågasätta föräldrarna
"Är ni säkra på att ni är redo för detta?", alltså ifrågasätta om personerna alls kommer bli bra föräldrar är också nåt som jag ryser när jag hör. Säkert finns det tillfällen då utomstående måste lägga sig i för att personerna verkligen inte passar som föräldrar, men åt oss helt vanliga mänskor, jag tror nog att man som gravid växer in i rollen som mamma och blir redo.


Säkert finns det en massa mer att ta upp som inte är bra att säga åt en som är gravid men detta är nu vad jag såhär spontant kommer på! :)

Ni får gärna tillägga vad ni tycker att man får/inte får säga åt preddoladys eller berätta om egna erfarenheter i kommentarsfältet!

23 kommentarer:

 1. Just hede me åldern e kanski en sak man int tänker på som en taskig sak men he e no!
  I början fick ja no hör en massa om hu ung ja e, att ja sku måst studer, reis å leva livi föst.. å int na åv dömde sakre hindrar Leon me ti göra. Ja kan fortfarand studer å reis, å viktigast i livi fö me e att få en egen familj så e int he ti leva livi ti byri bild familj ;)
  Konstigt att man ska måst fösvara se för en massa saker bara för att man e gravid?! Eller man måst ju int.. men ja börja känn så iaf tå ja va gravid å folk kom me sånde onödi kommentare. Så ti sist börja ja fösvara me rejj innan di hadd sagt na...

  Bleiv ju nästa som ett blogginlägg dähää. Så tack fö att ja fick lån dehä kommentasfälti ti blogg i xD

  Nemen, lycka till med graviditeten! :):)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! He noo lungt att du bloggar i mitt kommentarsfält Begi! ;D Tack!

   Radera
  2. Alltså whats up me dedär att man sku måst res före man skaffar barn? så sjukt :D kanske man int tycker om att res, lol

   Radera
 2. Oj grattis till graviditeten! Hoppas ni mår bra :) som gravid får man dom roligaste o mest irriterande kommentarer och frågor! Då jag väntade så fick jag en fråga som fortfarande får nackhåren att resa!! "Nu vet du väl vem pappan är?" Jag fattar inte att nån ens täcks fråga nåt sånt av en människa, en gravid?!?! Skulle de månne råka vara min pojkvän..? Neeeh då :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha! Jaa skulle jag få den frågan skulle jag nog tro personen gått o slagit i huvudet hårt nånstans, eftersom att jag o min pojkvän varit tillsammans över 8 år redan. :D Men hursomhelst är det ju en jättedum fråga, som om personen påstår att man ligger runt o int har nån reda på vem som preggofierat en! :D

   Radera
  2. Så trodde jag o när de som frågade mig det känner min pojkvän och vet att vi varit tillsammans 5 år (då när de frågade alltså) men sen frågade andra okända människor även samma sak! Fattar inte mig på människor..

   Radera
  3. Wtf!? :D ja då var de ju verkligen konstigt o opassande.. :D

   Radera
  4. Säg int annat :D

   Radera
 3. Grattis Beth, va kul! :)

  Kommentarer om vikten blev jag fruktansvärt irriterad på t.ex. "E du säker på att he int e tvillinga?" "Ska du faktist få föst om 3 månader?" "Ja du har no vari fejt nu", osv. Ja blir arg bara ja tänker på i ;) he värsta tycker ja e att man får dömdee kommentare ov adä mammor (som typ "va stor du e"), å ja sku aldär töckas säg he åt nar som väntar! Iställi kan man ju säg "va fin maga du har".

  Nåjaa! He om he. Hormone lever ju ett eget liv tå man e gravid, å man blir rättså känsli ;)

  Ha e bra! Christine

  SvaraRadera
 4. Eller kommentarer på hur många barn man har. Tydligen behöver man inte gratulera när någon väntar tex. fjärde barnet. Skall få mitt fjärde i april, lika planerat och efterlängtat som de andra. Men flera i omgivningen tycker att de sku ha räckt med 2-3 st.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nå det har ju verkligen ingen annan än föräldrarna nåt att säga till om! Fastän man själv kanske inte vill ha många barn så måste man ju nog respektera andra som vill det o kunna vara glada för deras skull! :)

   Radera
 5. Då e de ju också ganska irriterande att bli KLAPPAD på magen och gratulerad till graviditeten när man inte ens är gravid! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej de skulle ju verkligen vara jobbigt! Jag fick en kommentar för ett par år sen.. "är du gravid eller har du bara blivit fet?" - mhm, tack fö den..

   Radera
 6. Roligt att du tog upp min fråga! Jag har också blivit "klappad på magen" några gånger trots att magen främst varit gravid med ett mål mat. Inte lätt att ha putmage, å ännu känsligare blir det antagligen om kommentaren hamnar hos nån som trots många försök inte blir gravid... Kul då att folk inbillar å förväntar sig en graviditet. not.

  Måste kommentera också att det inte är snällt att säga att man är "liten" under graviditeten heller, typ "nejmen, du kan ju inte vara gravid i 4:e mån som har så liten mage", eftersom det kan få vissa att bli oroliga å känna att det är något fel om man inte är som andra förväntar. Hur svårt ska det vara för folk att förstå att allas graviditeter ser olika ut och därmed inte kan jämföras sinsemellan?! (Påpekar en som trots att hon inte själv varit gravid pratat med gravida i denna situation). Men just den här jämförelsen verkar en del tro att de har rätt till.

  Å ännu en sak med det här att vara "redo": oavsett man är redo eller inte så ligger en bäbis i magen å en kommentar som hintar om motsatsen får nu knappast en att ångra sig. Får jag en sån kommentar tänker jag säga: "nä, du har rätt att jag inte e redo. Det har jag aldrig tänkt på men när du nu säger det kanske jag sku göra abort." Fula frågor får fula svar ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Ne dedär om att man är "för liten" kan jag nog först att också kan vara känsligt!

   Radera
 7. Grattis till graviditeten! Här kommer några av mina tips: Min mage bestämde sig av någon orsak för att bli jättestor. Fast jag vet att jag inte ska jämföra mig med andra avundas jag deras små magar och då är det inte roligt att höra kommentarer som "Är du säker på att du inte väntar tvillingar?" eller "OJ vad din mage har växt!"...Att folk man inte är nära bekant med klappar på ens mage känns också lite udda. Man är liksom allmän egendom som gravid. Att folk genast börjar oroa sig för hur man ska göra med studier o.s.v. har också stört mig. Som om man inte har funderat på det själv? Man vill ju att folk ska koncentrera sig på barnet och inte sådana trivialiteter som i slutändan nog ordnar sig på något sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja dedär med att klappa nån på magen förstår jag inte hur man kan tycka sig ha rätten till det!? Typ om min mamma eller syrra sku göra sku ja kanske tycka de var okej men inte om nån längre ifrån sku göra det skulle jag känna mig riktigt bekväm. Int spelar det nån roll om man är gravid eller ej, man har nog ändå ett eget privat space omkring sig som man inte vill att nån okänd ska tränga in i.. Annat e de ju kanske om det typ är nån kompis som verkligen e intresserad o frågar först om de får röra, så man får bestämma själv vad man svarar, men att nån bara börjar tafsa på en.. nej tack.

   Radera
  2. Alltså ne, börja må helt dåligt nu :( Men ja fråga ju typ före... Hehe. Nä men påsant, jag vet ju själv att det suger och jag sa ju det åt dej också, kanske jag bad om ursäkt tillochme? Men då du har så platt mage så tänkt jag att det säkert redan har börja synas....... Men nääää alltså ja ångra ju mig i sama sekund som jag gjord de!! :( *är redo för påhopp*

   Radera
  3. Haha vafan carro :DDD Dee no ok, tror no du sku ha märkt de annars :D

   Radera
 8. Hej! Å grattis! Har int veta att du väntar na fyri ikvälld, he e jo jättekul! :) Angående inlägget så tå vi berätta att vi vänta sonen, så vari en som reagera me "jaha, ari händ na misstag tå?" Å en annan som fråga om vi ska behålla det. Lagom kul att hör tå man va jätteglad sjölv :p

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! Jasså ryktet hadd int spridi se i riktit hela släkti än.. ;D Jaa ja sku no bli sur om nan sku fråg om vi int ha fundera på att ta bort e! Speciellt då man själv e glad o förväntansfull. :)

   Radera